Новинар Морача тужио Додика за клевету

ГС
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Новинар “ЕуроБлица” и портала “Српскаинфо” Никола Морача, тужио је предсједника Републике Српске Милорада Додика за клевету, јавио је портал Уна.

Морача је тужбу поднио Основном суду у Бањалуци и њом тражи да му буде исплаћено 2.900 КМ на име штете његовом угледу узроковане изношењем нетачних и штетних навода.

У тужби се наводи да су Никола Морача и Александар Трифуновић, уредник портала “Бука” били жртве напада непознате особе која им је изгребала аутомобиле на паркингу испред зграде у којима станују са породицама. У тужби се наводи и да треба имати у виду чињеницу да је Морача претходно позиван у полицију као свједок, а онда као осумњичени, да би открио извор инфорамције у тексту који је објавио, а када то није учинио, по  наредби тужиоца, одузет му је мобилни телефон што је код њега створило осјећај угрожености. Додато је да се све то одигравало у тренутку када је објављен Нацрт измјена и допуна Кривичног законика Републике Српске којим се криминализује клевета. На то је, како се наводи, Додик својим “несмотреним и увредљивим изјавама” побринуо да “тако напета атмосфера не буде довољна”.

Утужби се наводи да је прије самог напада на имовину Мораче, Додик новинаре етикетирао као “сподобе” и стварао атмосферу која је погодовала нападу.

-Нападач на тужиоца је то интерпретирао као позив да грађани узму ствар у своје руке и пошаљу поруку „сподобама“ - наводи се у тужби и додаје да је „Додик непосредно након гребања аутомобила новинара, на конференцији за медије у Палати Републике изјавио да постоје индиције да су они то сами организовали”.

У тужби се наводи да је тако, осим што је у очима људи постао лажов и манипулатор, јер је обмануо јавност, Морача постао и лака мета за све потенцијалне нападаче, а стварни нападач могао је да одахне, јер је предсједник Републике Српске за напад лично окривио самог Морачу и Трифуновића.

У тужби се наводи и да је нападач на аутомобил новинара пронађен те да је утврђено да Морача и Трифуновић нису сами себе напали и да је изјава Додика потпуна неистина коју је свјесно и намјерно изнио на конференцији за новинаре у својству предсједника Републике Српске.

За “Независне новине” Морача је рекао да га је Додик у изјавама таргетирао да је сам оштетио властити аутомобил, те да је у тексту у случају силовања објавио идентитет жртве.

-Ниједна од тих његових изјава није тачна, а долазиле су у најосјетљивијим могућим тренуцима - рекао је Морача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана