Новим правилником Владе побољшан положај ратних војних инвалида

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Савез ратних војних инвалида Републике Српске поздравио је данас одлуку Владе, којом је за 500.000 КМ, према новом Правилнику, повећан износ за набавку ортопедских помагала за ратне војне инвалиде и параплегичаре у Српској, изјавио је предсједник Савеза Драган Врговац.

Врховац је рекао Срни да је њихов став да сва средства за ове намјене треба усмјерити на побољшање квалитета ортопедских помагала. Он је подсјетио да је ову иницијативу покренуо Савез прошле године,напоменувши да је Влада раније издвајала два милиона КМ за набавку ортопедских помагала, када су ова средства издвајана из Фонда здравственог осигурања.

"Према новом правилнику, ратни војни инвалиди добијају средства за набавку ортопедских помагала од ресорног министарства у новчаном износу на њихов рачун", појаснио је Врховац. Он је рекао да се ово показало као врло успјешан начин за набавку ортопедских помагала за ратне војне инвалиде, јер корисници сами бирају гдје ће и када радити помагала.

Врховац је навео да су средства за набавку тих помагала укупно повећана на 2,5 милиона КМ, али да ће Савез тражити да се још повећају. Он је напоменуо да једна квалитетна протеза сада кошта од 18.000 до 20.000 КМ, те да ће од Владе тражити да се у 2022. години покуша повећати новчана ставка за набавку ортопедских помагала за ратне војне инвалиде.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је јуче да је новим правилником обезбијеђено више новца за набавку квалитетнијих ортопедских помагала за ратне војне инвалиде и параплегичар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана