Новић: Без договора БиХ ће тонути у све веће проблеме

Srna
Foto: gs

САРАЈЕВО- Предсједавајући Клуба српског народа у Дому народа парламента БиХ Средоје Новић рекао је Срни да ће БиХ и даље тонути у све веће проблеме уколико сви не схвате да је то земља у којој постоје конститутивни народи и остали и да се мора договарати.

Новић је рекао да то што ради министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић практично значи да се проводи политика само једне странке у Савјету министара или једног народа, а не политика цијеле БиХ.

Он је навео да је скандал у вези са дипломатама српске националности из БиХ изазвала бошњачка страна и то је учињено "искључиво својатањем да је БиХ земље једног народа", а да други народи или нису добродошли или требају да трпе понижења и у погледу државних празника.

"Било који министар у Савјету министара мора да води рачуна о томе да се све одлуке које доноси, а посебно одлуке које се односе на цијелу БиХ, морају усаглашавати у Савјету министара", напоменуо је Новић.

Он је оцијенио да се у БиХ не жели практично ништа договором ријешити, да је садашње стање посљедица одсуства договора и дијалога, те да ће, уколико се тако настави, то хватати све више маха.

Новић је рекао да Бошњаци морају да схвате да се 1. марта догодила ужасна трагедија - убиство свата на Башчаршији, да је то трагичан догађај за све Србе који тај датум не могу прихватити као "дан државности БиХ".

"Сватови су излазили из најпоштованијег храма - Старе цркве на Башчаршији и очекивали радост и срећу, а доживјели трагедију", навео је Новић и нагласио да нико нема право да својата овај или онај дан за празник за цијелу БиХ.

Новић је подсјетио да је прије десетак година, када је био министар цивилних послова у Савјету министара нудио неколико рјешења о закону о државним празницима, али су Бошњаци то одбили.

"Готово када смо били сасвим близу да усвојимо тај закон на нивоу Савјета министара, па га прослиједили у Парламентарну скупштину БиХ, тада су Бошњаци априори одбили тај закон и ево до данашњих дана БиХ нема јединствен закон", рекао је Новић.

Он каже да га не би чудило да Бошњаци очекују да неки високи представник наметне и закон о празницима, што не искључује као могућност.

"Иако нема закона о државним празницима у БиХ, данас слушам да је неколико агенција које раде и постоје и основане су у БиХ, гласовима свих у БиХ, забранило и узело кључеве и није дозволило да радници српске националности уђу у те просторије. То је више него ужасна порука грађанима српске или хрватске националности", напоменуо је Новић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана