Нови затвор у Бијељини имаће већи капацитет и још боље услове

Срна
Нови затвор у Бијељини имаће већи капацитет и још боље услове

БИЈЕЉИНА- Тренутни капацитет Казнено-поправног завода /КПЗ/ Бијељина је 127 затвореника, док се стављањем у употребу новог затвора у Голом Брду очекује повећање капацитета за 100 одсто, односно око 250 притвореника и затвореника, наводи директор овог завода Миленко Гајић.

"Попуњеност капацитета зависи од броја упутних аката судова надлежних за упућивање осуђених лица на издржавање казне затвора.

У оквиру КПЗ Бијељина, осим притворске јединице и затвореног дијела, формирана су и два полуотворена одјељења Голо Брдо и Амајлије`.

По доласку на издржавање казне затвора затвореници се смјештају у Пријемно одјељење ради испитивања личности са психолошког, педагошког, социјалног и безбједоносног аспекта, а с циљем утврђивања програма поступања током издржавања казне", објашњава Гајић за Срну. Боравак у Пријемном одјељењу траје до 30 дана, након чега се затвореници смјештају у колектив у коме се реализује програм поступања.

"Третман се спроводи кроз низ активности - образовни рад, савјетодавни рад /индивидуални и групни/, специфичне програмске третмане намијењене посебним категоријама затвореника /на примјер: програм за кориснике психоактивних супстанци, програм за регулисање емоција и програм за промјену антисоцијалних ставова/.

Затим, радни ангажман и конструктивно организовање слободног времена", наглашава Гајић. Он каже да је затвореницима током издржавања казне омогућено образовање у складу са њиховим потребама.

"Организујемо курсеве описмењавања. Такође, пружамо могућност наставка школовања на нивоу средњег и високог образовања у сарадњи са школским и високошколским утановама. Тренутно имамо затвореника који је наставио школовање као ванредан студент на Педагошком факултету у Бијељини", истиче Гајић за Срну. Осим образовања, наглашава он, затвореницима је омогућено учествовање у разним секцијама као што су информатичка, музичка, секције страног језика, те спортске.

"Установа организује одласке затвореника на разне културно-спортске манифестације које се организују у граду Бијељини. Редовни смо посјетиоци позоришних представа, биоскопских пројекција, Интерагро сајма, спортских манифестација и других активности", напомиње директор КПЗ Бијељина. У склопу Завода је и библиотека са 800 наслова који су доступни притвореницима.

"Истичем успјешну сарадњу са градском библиотеком која се огледа у годишњој размјени око 100 наслова. Затвореници у КПЗ Бијељина имају могућност да упражњавају вјерске обреде и примају посјете представника вјерских заједница, те да се хране у складу са вјерским обичајима", каже Гајић.

Током издржавања казне, наводи он, посебно се води рачуна о здрављу затвореника. "КПЗ Бијељина има здравствену амбуланту у којој су запослени љекар и медицински техничари који пружају здравствену заштиту на нивоу амбуланте породичне медицине. Све остале здравствене услуге обављају се у Дому здравља Бијељина, Болници Свети врачеви Бијељина и на Универзитетском клиничком центру у Бањалуци", напомиње Гајић. Веома битан дио третмана је, истиче он, и радно ангажовање затвореника. "

Затвореницима способним за рад, а који су пристали на радно ангажовење, у складу са њиховим здравственим и радним способностима и стеченим знањима, омогућава се радно ангажовање. Томе се приступа као позитивном елементу третмана којим се затвореник подстиче у одржавању и стицању стручних знања и радног искуства, оспособљавања, као и задовољавању његових физичких и душевних потреба", каже Гајић.

Радно ангажовање остварује се у оквиру Привредне јединице "3. мај", као и на пословима од заједничког интереса за живот и рад затвореника.

"Обука за рад и запошљавање затвореника обавља се у оквиру регистрованих дјелатности привредне јединице у складу са општим прописима за сваку поједину дјелатност. Затвореници који раде имају право на накнаду за рад у складу са Правилником о кућном реду за издржавање казне затвора", наводи директор Завода.

У КПЗ Бијељина затвореници у затвореном дијелу установе радно су ангажовани у оквиру грађевинско-механичарске радионице, затвореничке кухиње, вешераја, кантине, те на пословима одржавања хигијене.

"У оквиру Полуотвореног одјељења Голо Брдо затвореници су радно ангажовани у склопу фарме свиња, оваца и товних пилића. Поред ових активности радно ангажовање се огледа и у раду у пластеничкој производњи, пчеларству, одгајивачници паса, те другим пољопривредним пословима", наводи Гајић.

На Полуотвореном одјељењу "Амајлије" затвореници су радно ангажовани у ресторану "Дрина" у Амајлијама на пословима кувара, конобара, те на одржавању хигијене.

"Посебна пажња усмјерена је на изградњу новог затвора на локацији Голо Брдо. У досадашњем периоду завршена је изградња свих објеката и добијање потребних дозвола за рад. Тренутно је у току фаза опремања новог затвора како би се створили услови за смјештај затвореника и рад особља", прецизира Гајић.

Пресељењем у нови затвор биће повећан капацитет за боравак притвореника и затвореника, те створени услови да се из градског језгра измјести постојећи затвор на локацију која по свим аспектима много више одговара за овакав комплекс од досадашње.

"Услови у новом затвору омогућиће боље планирање, организовање и спровођење процеса преваспитања затвореника с циљем њихове ресоцијализације и повратка у друштвену заједницу", закључује Гајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана