Нови закон о здравственом осигурању доноси већа права за грађане

Срна
Нови закон о здравственом осигурању доноси већа права за грађане

БАЊАЛУКА- Приједлогом закона о обавезном здравственом осигурању, који би сутра требало да буде разматран у Народној скупштини Републике Српске, предвиђена су већа права за грађане, али и бројне новине којима ће се знатно унаприједити здравствени систем Српске, рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Шеранић је навео да су овим законским рјешењем, на иницијативу предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, у оквиру програма нових мјера пронаталитетне политике предвиђени и бесплатни пренатални тестови за све труднице у Републици Српској.

-Једна од новина која ће заживјети након усвајања свих потребних нормативних аката, а коју регулишу управо Закон о здравственој заштити и Закон о обавезном здравственом осигурању, јесте да ће родитељи дјеце до 15 година моћи да буду у пратњи дјетета које се налази на болничком лијечењу, док је сада старосна граница дјетета шест година - рекао је Шеранић за РТРС.

Он је додао да је приједлогом закона о обавезном здравственом осигурању, између осталог, прецизније дефинисана и област лијекова, вантјелесне оплодње, као и бројне друге области, чиме се пацијентима обезбјеђују још већа права и боља здравствена заштита.

Шеранић је рекао да је овим приједлогом закона предвиђено да ће мајкама које „чувају“ трудноћу на боловању бити исплаћен пун износ плате.
-Ослобађање обавезе плаћања партиципације дјеце узраста до 18 година један је од разлога за доношење новог закона о обавезном здравственом осигурању  истиче се у образложењу приједлога овог законског рјешења.
Приједлогом закона о обавезном здравственом осигурању проширена су и права лица обољелих од ријетких болести.
У складу са проширењем права дјеце узраста до 18 година проширена су и права из области стоматолошке здравствене заштите.
-Један од разлога за доношење закона о обавезном здравственом осигурања јесте и усклађивање система здравственог осигурања у Републици Српској са системом здравственог осигурања у земљама ЕУ - пише у образложењу.
Предложеним текстом закона прописан је и начин финансирања дијагностичке процедуре и утврђено право трудницама код којих постоје медицинске индикације на плаћени неинвазивни пренатални тест.
У образложењу се наводи и да је током примјене важећег Закона о здравственом осигурању уочено да је потребно одређена законска рјешења другачије и прецизније дефинисати и уредити.
Важећи Закон о здравственом осигурању донесен је 1999. године, након чега су донесене бројне измјене и допуне овог акта.
Разлог за доношење новог закона налази се и у потреби за бољим уређивањем појединих сегмената система здравственог осигурања, чиме ће се боље прилагодити потребама становништва и осигураће се пружање финансијски доступних, а квалитетних и сигурних здравствених услуга становништву Републике Српске.
Реформом здравственог система тежи се успостављању финансијски одрживог система, који ће омогућити ефикаснију здравствену заштиту и на тај начин побољшати здравље становништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана