Нови упис, старе жеље

Јана Кезић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Бројни одликаши у Српској јуче су поранили и у редовима са нестрпљењем чекали да буду отворена врата средњих школа, а током првог дана уписа показали су да су и даље најпопуларније гимназија, медицинска и економска, чије су листе за свега неколико часова биле скоро попуњене.

Директорица бањалучке Гимназије Вита Малешевић казала је за “Глас” да ова образовна установа планира упис 264 ђака у 11 одјељења са по 24 ученика, а првог дана уписа до поднева су запримили више од 200 пријава.

- Интересовање за Гимназију генерално је велико, а будући средњошколци су подједнако конкурисали за све смјерове. Обично за математички смјер буде мања интересовање, али у посљедње вријеме и ту има доста заинтересованих - казала је Малешевићева.

Професор хемије у бањалучкој Медицинској школи Срђан Прерадовић каже да је током првог дана уписа око 200 ученика предало молбе за упис.

- Претходних година је било и више него сада. Надамо се да ће бити попуњена мјеста, јер је ова школа до сада увијек имала максимално попуњене капацитете - рекао је Прерадовић, додајући да је међу ученицима најактуелнији општи смјер, којег прати зубно-стоматолошки.

Вања из Бањалуке, која је дошла да преда папире за Медицинску школу, општи смјер, сматра да је то најбоља школа за даље усавршавање и школовање.

- Сматрам да је једна од најбољих, послије које је сигурно запослење - казала је она.

Професор физичког васпитања у бањалучкој Економској школи Мишо Божић каже за “Глас” да је током првог дана уписа било више ученика у односу на прошлу, али и претходне године.

- Примијетио сам и да је просјек оцјена већи у односу на прошлу годину, а има и доста вуковаца. Ове године је најтраженији смјер пословно-правни техничар, а увели смо и нови смјер царински техничар - рекао је Божић.

Теодора Беговић је одлучила да се упише у Економску школу, јер, како каже, ту види своју будућност.

- Одлучила сам да се упишем на пословно-правни смјер, јер сам од малена маштала о томе, много ме занима право - казала је она.

С њом је сагласна и Теодора Чичковић, која очекује да у овој школи добије најбоље знање за даље школовање.

- Одувијек ми је била жеља да будем правник и да се упишем баш у ову школу. Драго ми је што је дошло вријеме да ту жељу себи и остварим. Надам се да ћу стећи добро искуство, али и пријатеље за цијели живот - истакла је Чичковићева за “Глас”.

Помоћник директора у Електротехничкој школи “Никола Тесла” у Бањалуци Наташа Станивуковић каже да је током првог дана конкурисао солидан број ученика, што очекују и данас.

- Надамо се да ћемо остварити жељени број, као и претходних година, а будуће ученике највише интересује смјер техничар рачунарства и програмирања - истакла је Станивуковићева.

За упис у ову школу током првог дана папире је предао и Иван Глигорић.

- Занима ме техника програмирања и рачунарства па како сам био одличан ученик у основној школи, одлучио сам да се упишем управо на тај смјер - рекао је Глигорић.

Директор Гимназије “Јован Дучић” у Требињу Мишо Пешић је казао да је током првог дана документацију предало више од 80 дјеце.

- Највише се одлучују за општи смјер, а од ове године смо први пут увели природно-математички и друштвено-језички смјер - рекао је Пешић.

Предсједник Аткива директора средњих школа бијељинске регије Душко Ђурић каже да у овом граду има око 840 свршених основаца.

- Број пријављених варира од школе до школе, а током првог дана је на истом нивоу као и претходних година - рекао је Ђурић.

Рокови

Први јунски уписни рок за школску 2022/23. годину за ученике који имају 60 и више бодова траје и данас.

- Јунски рок траје од 13. до 24. јуна, а јулски од 4. до 15. јула 2021. године. Редослијед кандидата утврђује се према укупном броју бодова - навели су из Министарства просвјете и културе РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана