Нови удар на новчанике: Поскупљује полагање возачког испита

Агенције
Нови удар на новчанике: Поскупљује полагање возачког испита

Све је мањи број оних који се одлучују на полагање возачких испита, а с тим се слажу и поједине аутошколе из Мостара. Ипак, у складу са ситуацијом на тржишту, кажу, цијене возачких испита мораће расти, без обзира на број кандидата.

Оно што је помало неочекивано јесте да се данас, барем у случају појединих школа у Мостару, за узимање возачке дозволе у руке најчешће одлучују дјевојке и уопште женска популација.

"У свакој категорији биљежи се смањен број кандидата, а разлога за то има више. Ипак, можда бих издвојио миграције, односно исељавање и рад вани. Једноставно, одлазе цијеле породице. Таква је ситуација и за полагање за возача камиона, али и аутомобила. У посљедњих десет година број је драстично смањен“, казали су из аутошколе "Ротор“ за "Херцеговина.инфо".

Различите генерације се одлучују на то да узму возачку дозволу у своје руке, па тако ситуација варира од оних који су тек навршили 18 година, до оних који се у мало зрелијим годинама одлучују посветити вожњи, претежно су то 40-годишњаци.

"Цијене полагања возачких испита су, можемо рећи, у честом порасту, а све у складу с другим цијенама и уопште економијом, трошковима. Једноставно, на тржишту тако мора“, нагласили су из ове аутошколе.

Из аутошколе "Хасић 1“ кажу за поменути портал да се поскупљења константно догађају, јер не постоји конкретно и законски регулисана цијена ових ствари.

"Поскупљење се догодило, а догодиће се по свему судећи опет, јер се повећала, прије свега, цијена горива, а онда и дијелова и других потрепштина за аутомобиле. Када су у питању цијене, претежно се крећу око 1.600 КМ. Ако дође до поскупљења, опет ће порасти, као и до сада од 100-200 КМ“, речено је за "Херцеговина.инфо" из аутошколе "Хасић 1“.

Ситуација с бројем кандидата увијек варира, некад је мало више полагача, некад мање.

"Ипак, барем у нашем случају, оних који се одлучују за вожњу аутомобила број не мањка. Претежно су ту ови млађи, од 18-20 година. Тренутно, рекао бих према евиденцијама да више жена полаже возачки испит, него што то чине мушкарци“, закључили су из ове дугогодишње мостарске аутошколе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана