Нови тренд међу малољетницама у Приједору: Искрадање из куће ноћу

Srna
Foto: Илустрација

ПРИЈЕДОР - Приједорски Центар за социјални рад овог љета се први пут суочио са случајевима да се малољетнице искрадају и проводе ноћ изван куће, а ујутро долазе у сукоб са родитељима које онда пријављују Центру као злостављаче, рекла је социјални радник у овој јавној установи Драгана Грујичић.

"Овај забрињавајући тренд почео је на распусту и у сва четири досадашња случаја ријеч је о дјевојчицама, али настављен је и почетком школске године. Данас смо управо такву пријаву добили из једне средње школе и то су дјевојчице девети разред основне или први средње", рекла је Грујичићева на редовном мјесечном састанку мултисекторског тима за борбу против насиља у породици.

Она је појаснила да се дјеца врате кући у вријеме које одреде родитељи, око 22.00 или 23.00 часа, а потом се око један ноћу искрадају, окупљају на игралиштима или у парковима, остају до 5.00 ујутро и онда одлазе кући након чега улазе у сукоб са родитељима.

"Родитељи из немоћи и из мањка ауторитета некад реагују афективно и онда дјеца дођу да их пријаве за насиље. Бојим се да је ово проблем који ће се понављати", упозорила је Грујичићева.

Центар је у августу примио 19 пријава насиља, као и четири случаја који би се могли сматрати несугласицама.

Тања Божић из Окружног јавног тужилаштва Приједор рекла је да је у августу било 17 пријава насиља у породици за регију коју ово тужилаштво покрива.

Драгица Плавшић Стојановић из Градске управе обавијестила је мултисекторски тим да је Основни суд у Приједору предложио двојицу судија за члана и замјенског члана у Групу за координацију за спречавање насиља у породици.

У Приједору протокол о поступању субјеката заштите од породичног насиља постоји још од 2010. године, деценију прије него што је то постало законска обавеза, као и мултисекторски тим који чини девет субјеката заштите који се састају сваког мјесеца. Новим протоколом је први пут формализовано учешће Градске управе, а сада и Основног суда.

Данашњем састанку, одржаном у Основној школи "Доситеј Обрадовић", присуствовали су и представници Полицијске управе, Дома здравља, Центра "Сунце", болнице и медија, а чини га још и представник Актива директора средњих школа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана