Нови протест радника предузећа "Нова ДИПО"

РТРС
Нови протест радника предузећа "Нова ДИПО"

Радници предузећа "Нова ДИПО" из Горњих Подградаца поново су протествовали испред затворене капије предузећа и након тога протестном шетњом исказали незадовољство.

Од надлежних траже да пронађу начин за покретање производње и ријеше дуговања према радницима.

Око 100 радника "Нове ДИПО" започело је штрајк 31. јануара, након што им је дан раније из управе предузећа поручено да је производња обустављена, да иду кући и да ће им бити понуђен споразумни раскид уговора без прецизног образложења како ће бити измирена дуговања за плате и неплаћене доприносе у протеклих пет година.

- Немамо никаково ријешење да ли смо на годишњем одмору, да ли смо на плаћеном, на неплаћеном, ми ништа не знамо - каже Жељко Вујић радник НОВА ДИПО Горњи Подградци.

Представник радника НОВА ДИПО Горан Гиовић наводи да они само траже да се примјењује закон.

- Значи, да нам дају отказ ако је до отказа и да тај отказ буде по закону. Ми ћемо онда ићи на биро и то је то - поручује Гиовић.

Правник заступник раднике је у име 215 садашњих и бивших радника поднијела тужбу против предузећа и Републике Српске.

- Није извјесно да ће ти спорови бити брзо разрјешени те су се незадовољни радници се окупили овдје да затраже да се држава укључи у рјешавање њихових важних животних питања јер је чињеница да исти немају право на здравствено осигурање, не могу се лијечити, немају право на социјално јер многи су пред пензијом и слично - истакла је Рафаела Љубојевић правни заступник радника.

Незадовољне раднике подржали су представници БОРС-а, многих политичких партија, савјет мјесне заједнице Горњи Подградци и градоначелник Градишке, Зоран Аџић.

- Имамо заиста тешких ситуација гдје заједно раде мужи жена, имају дјецу, имају кредитне обавезе, а ово је овдје све стало - додао је Аџић.

О проблему радника градоначелник је разговарао са предсједником Владе и Републике Српске. Уколико разговори не уроде плодом радници најављују још радикалније облике борбе и блокаду саобраћајница и извоз дрвних трупаца из Козаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана