Нови мост на Сави биће изграђен до краја маја

Срна
Нови мост на Сави биће изграђен до краја маја

ГРАДИШКА - Изградња прекограничног моста на ријеци Сави код Градишке биће завршена у уговореном року, до краја маја, али ће у саобраћај бити пуштен тек за двије године, колико је предвиђено за завршетак везне саобраћајнице са стране Хрватске, чија је изградња почела у фебруару, истакнуто је током данашње посјете градилишту министра комуникација и транспорта у Савјету министара Војина Митровића и директора „Аутопутева Републике Српске“ Душана Топића.

Митровић, који је са Топићем и представницима извођача радова „Интеграл инжењеринг“ Лакташи и фирми које врше надзор „Кребс плус Кифер Источна Европа“ и института ИГХ Загреб посјетио градилиште, истакао је да је задовољан што радови теку предвиђеном динамиком, без обзира на претходне потешкоће изазване пандемијом вируса корона и тренутну кризу у набавци енергената и грађевинског материјала.

Он је рекао да је циљ данашњег састанка са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренком Голић да надлежне институције на нивоу Републике и Савјета министара припреме све што је потребно да се у најкраћем року изврши технички пријем и изда употребна дозвола за нови мост.

-Ријеч је о једном од најбитнијих пројеката у овом тренутку у БиХ, а изградња овог моста ће допринијети смањењу саобраћајних гужви у самом центру Градишке и измјештању међудржавног саобраћаја робе и путника на нови гранични прелаз - навео је Митровић.

Он је напоменуо да ће Министарство транспорта и комуникација у Савјету министара тражити да се што прије одговори на иницијативу која је прошле године упућена на министарском састанку Транспортне заједнице у Љубљани, да се са стране БиХ гради заједнички гранични прелаз.

Директор „Аутопутева Републике Српске“ Душан Топић нагласио је да је важно да што прије буде донесена одлука о томе да ли ће се градити један гранични прелаз како се не би дошло у ситуацију да буде завршена приступна саобраћајница, па тек онда да се ради прелаз.

-Задовољни смо што је почела изградња везне саобраћајнице дужине 4,5 километара - додао је Топић.

Главни инжењер градилишта Марко Ловрић навео је да се тренутно ради хидроизолација челичне конструкције моста, а да се у наредним данима очекује почетак постављања асфалта, ограде и саобраћајне сигнализације.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, који је данас у Бањалуци разговарао са Војином Митровићем, истакао је да инфраструктурни пројекти напредују планираном динамиком и у складу са дефинисаним роковима, те да ће бити реализовани у интересу грађана Српске.

Ћорић је навео да је на састанку било ријечи о стратешким пројектима за Републику Српску, саопштено је из Министарства саобраћаја и веза Српске.

-Изузетно је важно да имамо подршку свих органа власти и добру координацију, како бисмо их могли спровести. И без обзира на то да ли код одређених пројеката постоји застој у смислу финансирања од ЕУ, ми ћемо те пројекте наставити да радимо и реализујемо у интересу грађана Републике Српске - рекао је Ћорић.

Митровић је рекао да је приоритет повезивање Београда и Сарајева, те да изградња моста преко Саве код Градишке има изузетан значај за Српску, БиХ и Хрватску, а нарочито за БиХ, јер се њиме омогућава повезивање Републике Српске на мрежу европских цестовних коридора.

-То је оно што је у овом тренутку битно за Републику Српску, да повежемо Београд са Сарајевом и Сарајево са Београдом, унаприједимо жељезничку инфраструктуру, отворимо мост на Сави код Градишке и да на тај начин растеретимо Градишку и да се пропусна моћ побољша, убрза промет робе и путника, што је интенција свих земаља у окружењу - рекао је Митровић.

Ћорић и Митровић оцијенили су да је досадашња сарадња ресорних министарстава била веома успјешна, те је поручено да ће бити још интензивнија у наредном периоду.

На данашњем састанку разговарано је о изградњи моста на Сави, ауто-путу Београд - Сарајево, мосту на Сави код Раче, рјешавању путне комуникације Брод на Дрини - Шћепан Поље и изградњи моста на Тари.

У фокусу разговора била је и дионица Коридора „Пет-це“, изградња брзог пута од Вишеграда до Требиња, ауто-пут од Бањалуке према Мркоњић Граду до Сплита, те мрежа жељезничке инфраструктуре у Српској и ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана