Нови детаљи о вршњачком насиље у бањалучкој Електротехничкој школи: Другу на часу сломио нос

Јасмина Салопек
Нови детаљи о вршњачком насиље у бањалучкој Електротехничкој школи: Другу на часу сломио нос

БАЊАЛУКА - Да је вршњачко насиље све чешће на улицама, али и у школским двориштима и учионицама потврђује и случај из бањалучке

Електротехничке школе “Никола Тесла”, гдје је ђаку који похађа први разред друг из разреда сломио нос на часу математике.

Како су јуче навели из Полицијске управе Бањалука, радник поменуте школе пријавио је у сриједу око 18 часова да је дошло до туче између два малољетника.

- Полицајци су изашли на лице мјеста и идентификовали малољетника за којег се сумња да је починио кривично дјело тешка тјелесна повреда - навели су из полиције и додали да је обавијештен дежурни тужилац за малољетнике Окружног тужилаштва.

Повријеђени ђак је превезен у Универзитетски клинички центар РС, одакле је након указане љекарске помоћи отпуштен на кућно лијечење.

Један ученик ове школе испричао је за “Глас” да је ријеч о ученицима првог разреда.

- Један се залетио и ударио друга из разреда шаком у главу усред часа, док је професорица била у учионици. Не знамо шта је био повод. Убрзо смо у школском дворишту угледали полицијско возило - испричао је он.

Директорица Електротехничке школе “Никола Тесла” у Бањалуци Ирина Чавић рекла је да су предузели све што је прописано протоколом о поступању у оваквим ситуацијама, те да су о свему обавијестили родитеље малољетника, полицију, Центар за социјални рад и друге надлежне институције.

Подвукла је да не толеришу била какав облик насиља, те да су већ предузете одређене мјере о дисциплинској и материјалној одговорности.

- Процедура је још у току, због чега не могу износити друге детаље - рекла је Чавићева.

Да је школа предузела све потребне радње и процедуре, потврђују и у Министарству просвјете и културе РС.

- Осуђујемо сваки вид насиља, посебно међу ученицима и чинимо све напоре да се успоставе механизми који ће оваква недолична понашања спријечити - рекли су из министарства.

Социолози истичу да вршњачко насиље доводи до озбиљних поремећаја у друштву, а велика одговорност је и на родитељима.

- Најчешћи узрок насилног понашања је гледање ауторитета или блиског окружења. Често и родитељи, уколико на вријеме не препознају одговорност коју имају, могу својим нечињењем да закасне с реакцијом, што доводи до тога да дјеца у њиховом одсуству буду склона недоличном понашању - истакао је социолог Ведран Француз. Он сматра да су медији и интернет извори разних садржаја који обликују младе људе.

- Уколико породица и институције не препознају на вријеме одређене промјене код дјеце, посљедице су неизбјежне. Докле год не буду оштре санкције за починиоце насиља, оно ће се ширити - тврди Француз.

Јавност је почетком децембра прошле године узнемирио снимак бруталног насиља над учеником невесињске Основне школе “Ристо Пророковић” који је кружио друштвеним мрежама, а на којем се могло видјети да више ђака шутира једног који лежи на поду. У тој установи забиљежен је још један случај вршњачког насиља. У другом случају ријеч је о злостављању дјечака седмог разреда. Послије само неколико дана у јавност је испливала информација да је ученик деветог разреда Основне школе “Свети Сава” у Добоју повријеђен у учионици током напада за који је осумњичен ђак из истог одјељења.

 Котор Варош

Видео-снимак настао у учионици Основне школе “Свети Сава” у Котор Варошу, на којем је приказана ученица која шмрче непознати бијели прах те још неколико њених школских другова који то гледају, подигла је на ноге тамошње просвјетне раднике, али и полицију. Из ПУ Бањалука кажу да им је тај случај пријављен пет дана након што је снимак објављен, због чега је готово немогуће утврдити која је супстанца у питању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана