Нови детаљи о нестанку новорођенчета код Фоче

Небојша Томашевић
Нови детаљи о нестанку новорођенчета код Фоче

ФОЧА - Власница једне приватне клинике у ФБиХ, иначе гинеколог по струци, "пала" је на полиграфском тестирању у оквиру истраге нестанка новорођенчета из Фоче за које је мајка рекла да је рођено мртво и да га је бацила у Дрину, потврђено је "Гласу Српске".

Према нашим информацијама полиграфско тестирање обављено је над двије особе, а  полиција истражује контакте између мајке бебе и власнице клинике  и других особа због сумње да се можда ради о трговини дјецом.

Мајка новорођенчета, која је иначе медицинска сестра запослена на Универзитетској болници у Фочи,  до сада је дала чак три различите изјаве у вези са порођајем и нестанком бебе. Иначе мајка новорођенчета је удата, али дијете наводно није од њеног супруга, већ од другог мушкарца и она је крила трудноћу.

-   Мајка је тврдила да се породила у кући сама и да је дјете било мртво те га је бацила у Дрину, али одређени докази говоре да је то ипак можда урадила на приватној клиници због чега су и саслушани власница и још једна особа из те установе. Све ово је побудило одређене сумње па је и покренута истрага да се утврди да ли је новорођенче  жртва трговине дјецом. Сумња се да су пород обавили стручни људи из клинике - рекао је наш извор и додао да су наложена бројна вјештачења између осталог и телефона мајке и људи са клинике како би се видјели њихови контакти.

Истрага о нестанку бебе покренута је у фебруару након што је жена из Фоче родила мушко новорођенче. Према њиховим сазнањима жена је у изјави истражиоцима тврдила да се породила сама, без љекарске помоћи. Испричала је да је беба касније помодрила и престала да дише и да је покушавала да је врати у живот, али није успјела и беба је преминула. Тијело је, како је изјавила, бацила у ријеку Дрину. Како се сазнаје током истраге овог случаја нису откривени докази који потврђују причу мајке новорођенчета. Провјером случаја дошло се до сазнања да је жена, током трудноће, одлазила на прегледе у приватну клинику.  

У МУП-у РС "Гласу" су потврдили су да имају отворен предмет у вези са нестанком новорођенчета и у вези је са женском особом, за коју је утврђено да се породила, али дјетета нема. Због заштите истраге не могу да наводе детаље. У Окружном тужилаштву Требиње такође су потврдили да им је овај случај пријављен и да је  у току рад на утврђивању свих околности, али не могу да откривају детаље.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана