Нове рачуне већ штампа 9.200 каса

Анита Јанковић Речевић
Нове рачуне већ штампа 9.200 каса

БАЊАЛУКА - Нови фискални рачуни за продату робу или пружену услугу у Републици Српској штампају се на око 9.200 електронских каса, што је трећина укупног броја уређаја који треба да буду фискализовани у оквиру новог модела фискализације, а трговци, фризери, угоститељи и други порески обвезници који нису испунили ову обавезу имају још два и по мјесеца да то учине или им слиједе казне.

У Пореској управи РС (ПУРС) кажу за “Глас” да је практични прелазак на нови систем фискализације у Српској, за који се очекује да ће допринијети смањењу сиве економије и могућности злоупотребе, као и већем приливу новца у буџет, почео 30. маја ове године када је извршена прва иницијална фискализација код једног обвезника из Бањалуке.

У Управи наглашавају да би у оквиру прве групе обвезника за нову фискализацију, која је у току, требало да буде фискализовано око 27.000 фискалних каса које ће са досадашњег прећи на нови модел, те да је од тог броја до 27. септембра фискализовано укупно 9.187 каса.

Појаснили су да првој групи обвезника припадају сви досадашњи обвезници фискализације који су били дужни да региструју сваки појединачни промет робе и услуга преко постојећих фискалних каса, као и сви они који су се регистровали за обављање дјелатности за које постоји обавеза евидентирања промета преко касе до средине априла ове године.

- Крајњи рок за фискализацију прве групе истиче 17. децембра и већ неколико пута смо апеловали на све обвезнике да не чекају задњи дан да  се фискализују, те да се одазову позиву оператера фискалног система и припреме своје софтвере за комуникацију са електронским фискалним уређајем - нагласили су у ПУРС-у и упозорили да ће обвезници прве групе који се не фискализују до крајњег рока бити санкционисани у складу са Законом о фискализацији.

Наводе да се трошкови иницијалне фискализације, који се односе на испоруку и постављање електронског уређаја, као и накнаде оператеру фискалног система финансирају из буџета Републике.

- Накнада оператеру фискалног система обухвата услугу обуке пореског обвезника, постављање система за обраду фискалних рачуна, уградњу софтвера за издавање рачуна, интеграцију безбједносног елемента и повезивање са системом за управљање фискализацијом - нагласили су у Пореској управи РС.

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић каже за “Глас” да се прелазак на нови модел фискализације одвија предвиђеном динамиком код обвезника који су и до сада издавали фискалне рачуне приликом продаје робе или пружања услуга, те да одређени проблеми постоје код оних који се раније нису с тим суочавали.

-  Могуће да је то донекле успорило процес, али сигуран сам да ће сви обвезници до крајњег рока извршити фискализацију. Наши привредници и предузетници су увијек били савјесни, с тим да се са увођењем сваке новине јави одређена доза бојазни, отпора и слично, али то се може очекивати. Требаће мало времена да се снађу - рекао је Братић.

Предсједница Удружења фризера и козметичара РС Драгица Арсић наводи да су све њене колеге, колико јој је познато, пријављене за фискализацију.

- Зашто још нису сви ушли у нови систем, не знам. Свако од нас има књиговођу који је задужен за финансије па и фискалне касе, тако да не знам да ли је и шта успорило процес преласка - рекла је Арсићева. 

Јавни позив

У Пореској управи РС подсјећају да је 17. априла ове године објављен позив за подношење захтјева с циљем покретања поступка иницијалне фискализације и субвенционисања трошкова код прве групе обвезника.

- Тиме је званично почео нови систем фискализације у Српској, док је званични прелазак на нови модел почео крајем маја, када је оператер фискалног система извршио прву иницијалну фискализацију код обвезника из Бањалуке. Након тога фискализација је настављена за све обвезнике који су уредно и у прописаном року поднијели захтјев - рекли су у Пореској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана