Нове мјере за безбjедност у школама Српске

Јана Кезић
Нове мјере за безбjедност у школама Српске

БАЊАЛУКА - Oд почетка нове школске године у свим већим школама у Српској биће присутан школски полицајац, а око 150 полицијских службеника тренутно је на обуци како би већ од наредне седмице могли да на што бољи начин да обављају овај посао.

У Министарству унутрашњих послова (МУП) Републике Српске истакли су да је у постковид периоду значајно повећан број случајева вршњачког насиља у школама у Српској и око ње, због чега су донијели план мјера и активности за превенцију вршњачког насиља и малољетничке делинквенције.

Начелник Управе полиције Милош Бркић је нагласио да је МУП предузео низ активности како би школска година почела без проблема.

- Школски полицајац  ће бити стално присутан у  свим већим школским центрима широм Српске, док ће у осталим школама бити повремено присутан и у складу са процјенама мјесто надлежних полицијских станица - појаснио је Бркић.

МУП РС је сачинио, како каже, план мјера и активности за превенцију вршњачког насиља и малољетничке делинквенције од 2023. до 2027. године.

Осим тога, како додаје, наложени су и надзори и контрола рада стрељачких и ер-софт  клубова и стрелишта на територији Српске.

- На територији Српске постоје 23 стрељачка клуба и 15 аир-софт клубова и 12 стрелишта. Полицијски службеници су извршили 21 контролу и том приликом је наложено шест мјера и изречено шест санкција – рекао је Бркић.

Начелница Управе криминалистичке полиције Снежана Радивојевић каже да је Управа иницирала измјене одредби Закона о заштити поступања са дјецом и малољетницима у кривичном поступку.

- Новим правилником формиран је тим за малољетничку делинквенцију и полицијски службеници који су дио тог тима су обучени и стручно оспособљени да одговоре на све проблеме и задатке – рекла је Радивојевићева и нагласила да су на располагању свим грађанима.

Веома битан сегмент у превенцији, како каже, су и едукативан предавања за дјецу, родитеље и наставнике, који се одржавају у свим основним и средњим школама у Српској, а на тему “Заштита дјеце у дигиталном окружењу”.

- Циљ ових предавања је да се дјеца информишу о свим опасностима и облицима угрожавања у дигиталном свијету и да се са дјецом разговара како и на који начин се користе дигиталне технологије – рекла је Радивојевић и нагласила да ће то бити настављено и у новој школској години.

С обзиром на то да се ближи почетак нове школске године, начелник ПУ Бањалука Ђурица Вукелић каже да ће полицијски службеници вршити појачану контролу саобраћаја.

- На мјестима гдје је то могуће  у близини школа, полицијски службеници ће постављати мобилни радарски систем, који ће радити у аутоматском моду и санкционисати све почиониоце прекршаја – рекао је Вукелић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана