Нове мјере у ФБиХ: За кога се од 20. децембра пооштравају правила при доласку на посао

ГС
Foto: танјуг

Према правилу "вакцинисан-тестиран-преболио" сви грађани, запослени у здравственом и социјалном сектору те јавним управама, мора ће имати испуњен један од та три услова.

У ФБиХ од 20. децембра уводе се нове мјере против коронавируса које подразумијевају правило "вакцинисан-тестиран-преболио". То значи да ће сви грађани, запослени у здравственом и социјалном сектору, те јавним управама, морати имати испуњен један од ова три условаа при доласку на радно мјесто. То ће се, како каже помоћник федералног министра здравства Горан Черкез, уводити постепено, а циљ је слиједити праксу нормализације живота коју су увеле многе земље свијета.

Више пунктова за вакцинацију

Кризни штаб ФБиХ је прије неколико дана упутио Влади ФБиХ одлуку да се у овом ентитету уведу мјере какве се уводе и у региону, а које су у Европи већ одавно уведене. Морам рећи да смо ми посљедња земља у Европи која уводи те мјере, које подразумијевају правило вакцинисан, тестиран, преболио. То ће се уводити постепено.

Јако је битно рећи да смо најавили практично кроз нову наредбу увођење тих мјера, од 20. децембра, и да у међувремену очекујемо и тражимо од кантона да изврше све припреме, односно да припреме како би се људи који не желе вакцину могли тестирати. То значи да омасове пунктове за тестирање, такођер да ураде значајне активности на повећању вакцинације, односно броју вакциналних пунктова, и да ураде све предуслове, компаније и фирме које ће бити под овим мјерама како би могле контролирати и пратити саму реализацију.

То значи да од 20. децембра сви који су запослени у здравственом сектору, социјалном, те јавним управама, владама, општиинама, морати имати један од ова три условаа за улазак, односно долазак на посао - рекао је Черкез.

За оне који не буду имали испуњен један од ова три услова послодавац ће одлучити директно шта ће даље с њима.

Ми смо пратили ситуацију, сада сматрамо да је вријеме за то. Пустили смо довољно времена да се људи вакцинишу, довољно вакцина и сада има, и сматрамо да овим показујемо и нашу жељу за враћањем у нормалан живот, да желимо што прије покренути одређене секторе, посебно кад говоримо о угоститељству, туризму, гдје ће након одређеног периода и они доћи под ове мјере.

То значи да нећемо више имати ограничења у броју људи присутних на утакмицама, у ресторанима, али ћемо морати поштовати један од ова три принципа. Ово нас враћа у нормализацију стања и ово је некако, сматрамо, посљедња мјера ка нормализацији, јер видимо да је највећа смртост у земљама које немају довољан број вакцинисаних. Ово ће гигурно подстаћи људе да размисле још једном - поручио је Черкез.

Формирати мобилне тимове

Како каже, тражено је такође да сваки дом здравља најмање три пута седмично ради до 20 сати, да људи могу стићи на вакцинацију након посла, да раде викендом, те да једном седмично на неком јавном мјесту буде организирана вакцинација грађана.

 Морају се формирати мобилни тимови, што је било и раније, кренути према руралним насељима, фабрикама, образовним институцијама. То не значи само вакцинацију, то значи презентацију вакцинације, давање одговора становништву које жели да се вакцинише, организирање промотивних кампања на лицу мјеста - појасно је Горан Черкез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана