Новаковић: Влада предвидјела 40 милиона КМ за прерађивачку индустрију

Срна
Foto: Илустрација

ЗВОРНИК- Влада Републике Српске ове године је предвидјела 40 милиона КМ подршке за прерађивачку индустрију, изјавио је савјетник министра привреде и предузетништва Републике Српске Момчило Новаковић.

Новаковић је на округлом столу, који се одржава у компанији "Алумина", рекао је да Влада Српске у посљедње двије године, односно од почетка пандемије вируса корона и тренутних свјетских дешавања, покушава да кроз различите подстицаје прерађивачкој индустрији обезбиједи на неки начин заинтересованост послодаваца и фирми за набавку нових технологија и осавремењавање производње.

Он је нагласио да је у том смислу Влада Републике Српске ове године предвидјела 15 милиона КМ, с тим да постоји још један пројекат који би требало да се до краја године реализује, што би укупно износило 40 милиона КМ улагања у прерађивачку индустрију.

Према његовим ријечима, када је ријеч о подстицајима за плате које су врло важне, с обзиром на то да је тема округлог стола како сачувати радну снагу и обезбиједити неопходан кадар за привреду, Влада Српске је до сада исплатила 21,3 милиона КМ на име подстицаја плата.

Истичући да ће Влада Републике Српске и у наредном периоду наставити и са једним и са другим пројектом, Новаковић је рекао да је сигуран да се може и више, али да је у садашњим околностима и у складу са буџетом и ово добар подстицај.

"Циљ округлог стола је да се у једној координацији сазнају сви проблеми које данас имају послодавци, синдикати, школске установе и да заједно са Владом Републике Српске, односно надлежним министарствима, донесемо закључке које би у наредном времену спровели", рекао је Новаковић.

Предсједник Управног одбора компаније "Алумина" из Зворника Миле Матић сматра да је радна снага фактор успјеха стабилности производње која би требало да буде у приоритету у односу на капитал и на производна средства, јер се једноставно без ње не може.

Матић је, на округлом столу о теми "Актуелно стање у металској индустрији и рударству Републике Српске, амбијент за пословање и пословна перспектива" и "Људски ресурси, расположивост и квалитет радне снаге, раднички стандард и мотивација запослених", рекао да знање наших радника осигурава стабилност и будућност компаније "Алумина".

"У том смислу треба да креирамо амбијент у којем ћемо да осигурамо да будуће генерације долазе на радна мјеста афирмисане, школоване, професионалне, да раде и да живе од свог рада", рекао је Матић.

Говорећи о актуелној ситуацији на глобалном нивоу, Матић је истакао да све то утиче на пословање "Алумине",јер су се трендови који су били покренути мало зауставили, што не значи да неће поново доћи.

"Али, без људског ресурса немамо шанси да можемо успјети и да будемо конкурентни, односно перманентно улагање у знање и образовање осигурава будућност људима, фабрици и цјелокупној друштвеној заједници", рекао је Матић и додао да је тренутно на тржишту тешко доћи до квалификоване радне снаге.

Предсједник Удружења послодаваца металске индустрије и рударства Републике Српске Предраг Зорић рекао је да је округли сто, који се одржава у компанији "Алумина", неопходан у овом времену када су турбуленције на тржишту, цијене сировина расту, појачана је инфлација која обара куповну моћ радника, а домаће фирме изложене сталним неповољним утицајима споља.

"У овом моменту потребно је пуно разумијевања свих партнера и сарадника од Владе Републике Српске, привреде, удружења синдиката, да разумију моменат и да заједно пробамо наћи рјешања да одржимо поризводњу, продуктивност и наравно одговарајуће услове у којима радници раде", рекао је Зорић, који је и директор фирме "Колектор" из Лакташа.

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Раденко Смиљанић рекао је да је повод за организовање округлог стола актуелна ситуација у привреди, недостатак радне снаге, несигурност тржишта, што се све одражава на стандард радника.

Смиљанић је нагласио да је највећи проблем са којима се суочавају радници несигурност радног мјеста, додавши да су потребне нове идеје за превазилажење тренутних проблема.

Он сматра да је за привреду неопходно обезбиједити квалитетну радну снагу, а први помак у том смјеру је мотивација ученика за занимања у реалном сектору кроз школовање.

"Ако је ученик мотивисан да иде у нека непроизводна занимања, за која нема интереса на тржишту рада, имамо проблем, али ако је мотивисан да учи и стиче знања за рад у привреди и буде награђен према свом знању и способностима тиме ће се постепено рјешавати проблем недостатка радне снаге", рекао је Смиљанић.

Округлом столу присуствовали су представници Министарства привреде и развоја, Министарства енергетике и рударства Републике Српске, удружења послодаваца, директори/овлаштена лица значајних привредних субјеката у Републици Српској, чланови Републичког одбора Синдиката металске индустрије и рударства и представници образовног система.

Округли сто је организовао Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана