Новаковић: Потребан закон који ће регулисати јавни простор и људе који раде честито

Г.С.
Новаковић: Потребан закон који ће регулисати јавни простор и људе који раде честито

БАЊАЛУКА - Ненад Новаковић, дугогодишњи новинар, уредник и професор медијске групе предмета, коментарисао је за АТВ измјене и допуне Кривичног законика, рекавши да је у Републици Српској потребан закон који ће регулисати јавни простор, али да се тај закон треба урадити уз консултацију струке.

Влада Републике Српске је представила Нацрт измјана и допуна Кривичног законика којим би се увела кривична дјела против части и угледа, а Новаковић каже да је тај нацрт дошао изненада те да тако није требало ићи.

„Друга ствар, није консултован нико од заинтересованих страна, прије свега медији, новинари и уопште академска јавност. Трећа ствар, он је изазвао много више пажње у јавности, него можда шта је његова специфична тежина и шта он са собом носи. Али у сваком случају, тај закон је у фази прављења и писања требао да буде рађен уз консултацију са удружењима новинара, адвокатске коморе и слично", рекао је Новаковић.

У овом закону имамо мјере казни према починиоцу, али имамо ли какве мјере да се ја могу бранити од тога, питао је он. Сматра да су то ствари које би морале у озбиљној дискусији да се ураде. 

„Јавна расправа која слиједи мора бити озбиљна, студиозна, да не буде да би је само одржали, већ да се уваже, разумију, схвате и прихвате они приједлози који дођу из јавне расправе. Чињеница је да је нама потребан један закон који ће регулисати јавни простор али и истовремено заштити људе који раде честито, поштено, нормално и како треба. Велики број људи живи од ове професије, хранимо своје породице. Не можемо због неког неодговорног тужиоца да испашатамо. Све те ствари треба добро да се профилтрирају, да имамо сигуран закон који ће заштитити мене и сваку особу у јавном простору", рекао је Новаковић.

Он каже да није за ригорозну мјеру као што је кривично дјело, али да би се можда могло ићи и до те мјере. Међутим, додаје, то се мора тачно прецизирати, како тужиоци и судије не би радили по свом личном нахођењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана