Нова шанса за отпремнине у “Жељезницама РС”

Маријана Миљић Бјеловук
Нова шанса за отпремнине у “Жељезницама РС”

БАЊАЛУКА - “Жељезнице РС” (ЖРС) расписаће идућих дана нови јавни позив за исплату стимулативних отпремнина запосленима, а онима који буду жељели да на тај начин напусте ово јавно предузеће биће остављен рок од два и по мјесеца за пријаве, рекао је “Гласу Српске” директор ЖРС Слађан Јовић.

Подсјетио је да су путем недавно расписаног конкурса за исплату стимулативних отпремнина смањили листу запослених за свега 25 радника.

- Са њима су потписани уговори и исплаћене су им стимулативне отпремнине. На тај јавни позив пријавило се 29 радника, од којих један није испуњавао услове, а три су накнадно одустала - казао је Јовић.

Нагласио је да ће у идућих седам до десет дана расписати нови јавни позив за исплату стимулативних отпремнина како би смањили обим запослених у администрацији.

- Имамо појединих запослених који се предомишљају да се пријаве на јавни позив. Због тога, њима ће бити остављен рок до краја ове године да се пријаве. Једина разлика у односу на претходни јавни позив јесте тај што он неће бити отворен 14 дана, већ око два и по мјесеца - поручио је Јовић.

Појашњава да ће се као и на ранији јавни позив моћи искључиво пријавити нетехничко особље запослено у ЖРС те да ће њима бити понуђене отпремнине у износу од посљедњих 12 исплаћених личних доходака, односно плата.

- Ријеч је о запосленима из правног и економског сектора, односно радницима управе. Отпремнине ће као и до сада бити понуђене и инвалидима рада и то у износу од 24 њихове посљедње исплаћене плате - рекао је Јовић.

Упоредо са тим активностима у ЖРС, којим настоје смањити број запослених у администрацији, Јовић наглашава да ће ускоро расписати и јавни позив за пријем кадра који је пријеко потребан предузећу.

- Добили смо одобрење од Свјетске банке и Владе РС за запошљавање 117 радника који су нам потребни за одвијање несметаног процеса рада. Тај јавни позив требало би да буде расписан до краја овог мјесеца  - казао је Јовић. У извјештају о пословању овог јавног предузећа за прву половину ове године, који је објављен на Бањалучкој берзи, наведено је да ЖРС имају 1.941 радника, што је за 33 радника мање у односу на исти период лани.

“Жељезнице РС” се од 2017. године налазе у процесу реструктурирања које се финансира кредитом Свјетске банке у износу од 100 милиона марака, а иако је тај процес требало да буде завршен до краја 2021. године, управа је у два наврата тражила продужење рока, што је Свјетска банка прихватила па је сада рок за завршетак пројекта крај 2024. године.

Планом реструктурирања предвиђено је конвертовање дуга према Влади РС у капитал и формирање новог јавног предузећа као холдинга са три зависна предузећа - за превоз путника, карго и инфраструктура.

Пословање

У извјештају о пословању ЖРС за прво полугодиште ове године наведено је да је то јавно предузеће остварило губитак од 9,74 милиона. Када се све сабере акумулирани губитак “Жељезница РС” на крају јуна достигао је износ од 138,9 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана