Нова шанса за 1.150 незапослених

Анита Јанковић Речевић
Нова шанса за 1.150 незапослених

БАЊАЛУКА - Завод за запошљавање Републике Српске расписао је јуче нови јавни позив којим ће пружити подршку домаћој привреди, али и незапосленима омогућити да са бироа дођу до радног мјеста и сигурних примања, било код послодавца или покретањем сопствене дјелатности.

Пројектом “Заједно до посла”, чија је вриједност шест милиона КМ, предвиђено је запошљавање и самозапошљавање 1.151 особе са бироа из шест циљних група. Ријеч је о дјеци погинулих бораца ВРС, затим демобилисаним борцима и ратним војним инвалидима, као и дјеци демобилисаних бораца и ратних војних инвалида који су на евиденцији незапослених дуже од 12 мјесеци.

Прилику да дођу до радног мјеста добила су и лица која је тешко запослити из неразвијених и изразито неразвијених општина, те дјеца погинулих бораца са дипломом факултета без радног искуства. Програм се спроводи кроз четири компоненте, а у склопу сваке предвиђено је суфинансирање у износу од 5.000 марака по незапосленој особи.

Када је у питању програм подршке привреди путем поврата уплаћених пореза и доприноса, за ново запошљавање радника предвиђено је пет милиона КМ.

Ријеч је о програму који ће се спроводити кроз укупно пет компоненти и то поврат пореза и доприноса за раднике запослене са евиденције Завода, затим доквалификацију и преквалификацију преко верификоване институције, обуке на захтјев привредника, програм подстицаја за запошљавање младих у БПО индустрији, те програм подршке оспособљавању младих како би се запослили у креативној индустрији са фокусом на програмирање.

Директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић рекао је за “Глас” да је укупна вриједност пројекта 15 милиона КМ, а планирано је да обухвати око 3.000 радника.

- Број лица која ће обухватити пројекат зависиће од поврата доприноса јер на висину средстава утиче износ плате коју послодавци исплаћују радницима, тако да укупан број може бити и већи и мањи од 3.000 - навео је Вујичић.

Он је истакао да ће јавни позив за поврат пореза и доприноса трајати док не буду потрошна планирана средства, најкасније до краја године, док је рок за пријаву за остале програме до 31. августа.

- Сигуран сам да ће интересовање бити велико као и претходних година. Од 2019. године до сада захваљујући пројектима запошљавања запослено је око 18.000 особа, што је велики број. Значај оваквих пројеката је огроман јер се директно отварају радна мјеста, а помажемо и послодавце и привреду. Интересовање послодаваца увијек премаши износ планираних средстава - казао је Вујичић.

Сви заинтересовани могу се информисати и на интернет страници Завода www.zzzrs.net.

Локалне заједнице

Суфинансирање запошљавања код послодаваца особа које је тешко запослити односи се на становнике Берковића, Вукосавља, Источног Дрвара, Источног Старог Града, Језера, Калиновика, Кнежева, Крупне на Уни, Купреса, Лопара, Новог Горажда, Осмака, Оштре Луке, Пелагићева, Рудог, Сребренице, Трнова, Чајнича и Шековића. Прилику да добију радно мјесто имају и грађани Братунца, Вишеграда, Власенице, Доњег Жабара, Костајнице, Љубиња, Невесиња, Новог Града, Петровца, Петрова, Рибника, Рогатице, Хан Пијеска, Шамца и Шипова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана