Нова правила тјерају криволовце с ријека

Јана Кезић
Нова правила тјерају криволовце с ријека

БАЊАЛУКА - Обавеза полагања риболовачког испита за оне који имају мање од три године “стажа” у овом спорту смањиће криволов на домаћим ријекама те додатно подићи еколошку свијест о значају очувања природе.

Наиме, према новим правилима од ове године, сваки риболовац да би могао посједовати годишњу дозволу мора да има положен риболовачки испит, с тим да они који су у протекле три године евидентирани као риболовци и којима није изречена прекршајна санкција у том периоду, не полажу испит али морају поднијети захтјев за издавање увјерења.

На сајту Спортско-риболовног савеза Републике Српске наводи се да је на основу добијене сагласности од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС усвојена висина накнаде у износу од десет КМ за издавање увјерења без обавезе полагања, а 30 КМ за полагање риболовачког испита.

Љубитељи овог спорта одлуку поздрављају и поручују да ће се на овај начин, између осталог, утицати на смањење криволова.

Потпредсједник Скупштине Спортско-риболовног савеза Републике Српске  Младен Петрушић рекао је за “Глас Српске” да ће нова правила помоћи томе да се риболовци додатно едукују, како би били апсолутно спремни за боравак на слатководним водама.

Чланство је, како каже, прихватило ову одлуку, јер су сви свјесни чињенице да се на води мора бити опрезан и озбиљан.

Истиче да се за спортско риболовство већином интересује популација у петој деценији и пензионери.

- Размишљамо и о покретању школе риболова, јер је у вријеме пандемије вируса корона та активност била заустављена. У чланству нам је млађа популација смањена, баш због неорганизовања те школе - казао је Петрушић.

Члан Управног одбора Спортско-риболовног савеза РС за регије Градишка, Лакташи, Козарска Дубица, Србац и Костајница Предраг Остојић каже да се полагање риболовачког испита разматрало још 2012. године те истакао да у Европи таква правила постоје одавно.

- Можда ће ово утицати да има мање криволоваца на води и да се више поштују прописи и подигне еколошка свијест према водама, које су нам нажалост затрпане смећем - рекао је Остојић.

С друге стране додаје, можда ће се негативно одразити на број чланова, јер неки због финансијске ситуације неће бити у прилици да полажу риболовачки испит.

- Великим дијелом чланове у друштвима сачињавају пензионери, а сви знамо каква примања имају, али ово је пут којим се мора ићи - рекао је Остојић.

Риболовцима, како каже, највеће главобоље ипак задају криволовци. Објаснио је да риболовна друштва махом нису самоодржива и ријетко које има могућност да има сталног запосленог рибочувара.

Порибљавање

Младен Петрушић каже да закон налаже да се порибљавање врши једном годишње у складу с могућностима спортских риболовних друштава. 

- Ту се континуитет мора настављати, без обзира да ли има средстава или нема - рекао је Петрушић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана