Нова правила о ручном пртљагу на аеродромима у ЕУ

Агенције
Нова правила о ручном пртљагу на аеродромима у ЕУ

БРИСЕЛ - Ступила је на снагу одлука Европске комисије о ограничењу количине течности коју путници могу да понесу у ручном пртљагу на аеродромима у ЕУ.

Одлуку да се ово правило поново успостави широм ЕУ Европска комисија је донијела крајем јула. Примјењује се на аеродроме у ЕУ, као и на Исланд, Швајцарску, Лихтенштајн и Норвешку (ЕЕА), преноси Скај њуз.

То значи да ће поново бити уведено ограничење од 100 мл за сваку појединачну течност, чак и на аеродромима гдје су уграђени C3 скенери за ручни пртљаг, што је путницима омогућавало да са собом понесу веће количине течности.

Према европском огранку Међународног савјета аеродрома (ACI), C3 скенери су већ инсталирани на аеродромима у ограниченом броју земаља као што су Њемачка, Ирска, Италија, Литванија, Малта, Холандија и Шведска.

Европска комисија је саопштила да њена одлука није "одговор на било какву нову пријетњу", већ да је изазвана привременим техничким проблемом, јер постоје информације да ефикасност скенера "не задовољава стандард за који су одобрени".

Ограничење на количину течности постоји зато што традиционална безбједносна опрема, попут рендгенских апарата, не може ефикасно да открије течне експлозиве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана