Широм Републике Српске дочекана Православна нова година ФОТО

Срна, Агенције
Нова Година
Foto: Град Бањалука | Нова Година

Широм Републике Српске синоћ је дочекана Нова година по Јулијанском календару.

Осим Српске, славиле су и Руска, Грузијска, Украјинска и Јерменска православна црква, као и Света Гора.

У поноћ је у свим православним храмовима служен молебан за срећно и берићетно ново љето.

Бројни Бањалучани и гости из других градова, али и иностранства, дочекали су испред Храма Христа Спаситеља Нову годину по јулијанском календару. Нова година дочекана је уз пјесму вокалне солисткиње и интерпретаторке духовне и етно-музике Данице Црногорчевић, те богат програм културно-умјетничких друштава из Бањалуке.

Окупљенима је пјевала и Павлина Радовановић, дјевојчица из Ораховца са Косова и Метохије.
Програм прославе православне Нове године започео је наступом чланова Радничког културно-умјетничког друштва „Пелагић“, након чега су се гостима представили чланови Културно-умјетничког друштва „Чајавец“.

Чланови играчке групе, женске и мушке пјевачке групе „Маслеше“ у свој наступ уткали су пјесме са Змијања, пјесме са Козаре, те шопске игре као дио богатог српског фолклора.

Чланице групе „Дар“, које су на свој начин представиле давнашње народне пјесме, такође, биле су дио прославе Нове године.

У програму је учествовао и Музички атеље Јелене Станишић, који је за ову прилику окупио ученике из 10 бањалучких школа, те су сви заједно отпјевали „Ми смо деца неба“ и „Хајде, Јано“.

Након програма испред Храма Христа Спаситеља, тачно у поноћ служен је молебан.

У поноћ је служен молебан у храму Свете Тројице у Приједору.

Дочек на отвореном организован је и у Требињу, Бијељини и Источном Новом Сарајеву. Упркос хладноћи велики број грађана је славио.

Нова година дочекана је у Бијељини весело. Као и у бројним локалним заједницама у Српској, у Бијељини је организован дочек Православе нове године на отвореном, на централном градском тргу. Сви они који су, упркос хладноћи, одлучили да прославе долазак нове године на тргу могли су да уживају у музици популарног ОК бенда.

Прослава Православне нове године организована је и у добојском парку Народних хероја, гдје је за добру атмосферу била задужена Сњежана Ђуришић. Весело је било и у угоститељским објектима, а бројни су они који су Нову годину по Јулијанском календару, дочекали у топлини дома.

У  Дервенти је дочек православне Нове године организован на платоу испред Саборног храма Успења Пресвете Богородице, у којем је служен молебан у поноћ, а уприличен је и ватромет.

Окупљене грађане поздравио је и православну Нову годину честитао градоначелник Дервенте Милорад Симић.
Он је навео да је, уз помоћ Градске управе, Српско просвјетно и културно друштво (СПКД) „Просвјета“ из Дервенте организовало прославу на задовољство суграђана, те додао да никога не би требало да вријеђа дочек Нове године по јулијанском календару.

Са молитвом – захвалницом за сва добра подарена у прошлој години и са жељама да Нова православна буде роднија и плоднија од претходне, и становници Источног Сарајева закорачили су у 2022. годину.

Осим у породичном амбијенту, весеље до дубоко у ноћ, било је уприличено у угоститељским објектима у граду. А за становнике Источног Новог Сарајева и њихове госте уз Дејана Матића, у амбијенту "Зимзограда”"– на централном тргу Србија .

Требињце и госте у Нову православну 2022. годину увео је на Тргу слободе поп-пјевач Игор Вукојевић, уз извођење бројних познатих хитова популарне музике.

Претходно су се сплетом традиционалних игара и пјесама представили требињски ансамбл националних игара „Јован Дучић“, уз Фолклорни ансамбл „Дукати“ из Чачка, као и млади гуслар Митар Вишњић, саопштено је из Градске управе Требиње.

Организатори дочека православне Нове године су град Требиње и Туристичка организација.

У организацији Гусларског друштва "Раде Јамина" из Вишеграда , а поводом Православне ове године одржано је 15.по реду "Српско сијело", на коме су наступили гуслари, здравичари и мушке пјевачке изворне групе.

Отварајући синоћ ову манифестацију, начелник општине Вишеград Младен Ђуревић поздравио је све учеснике и истакао њен значај у очувању српске традиције и културе.

Дарко Лечић, предсједник Гусларског друштва „Раде Јамина“, које је и организатор овог сијела, рекао је да је због епидемиолошке ситуације сијело одржано у смањеном обиму, али да на значају неће изгубити гусле које његују и чувају.
Због погоршања епидемиолошке ситуације у Брчком је отказан дочек на отвореном, али је приређен ватромет.

Дочек православне Нове године уз ватромет, кувано вино и музику „Вирус бенда“ организован је на градском тргу у Шамцу. Прослава је почела у 21 час.

Грађани су прије поноћи на тргу заиграли коло и тако дочекали ватромет и православну Нову годину.

Највећи број становника Шамца, према традицији, новогодишњу ноћ провео је у кућама и становима уз телевизијски програм и дружење са пријатељима и комшијама.

У храму Рођења Пресвете Богородице у Котор Варошу у поноћ је служен молебан поводом православне Нове године.

Молебан је служио протонамјесник Дамир Врховац, који је пожелио вјерницима да са оптимизмом и јаком вјером уђу у Нову годину, да се поправе и чине добра дјела.

Након одржаног молебана которварошко небо је украсио ватромет, а за окупљење вјернике је било припремљено кувано вино и послужење.

Одлуком Владе Републике Српске, данас је нерадни дан.

Традиција

Занимљиво је да традиција обиљежавања јулијанске Нове године постоји и у неким њемачким кантонима у Швајцарској (Алтер Силвестер), као и у неким дијеловима Галске заједнице у Шкотској.

Јулијански календар је увео римски император Јулије Цезар 45. године прије нове ере и користио се у цијелој Европи до 16. вијека, када је почео постепени прелазак поједних држава на Грегоријански календар.

На Првом васељенском сабору у Никеји 325. године хришћанска црква је прихватила Јулијански календар као званичан.

Творац календара је грчки астроном Сосиген, на иницијативу Јулија Цезара, по којем календар и носи име.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана