Носовић: Србија да процесуира одговорне за злочине у "Олуји"

Срна
Носовић: Србија да процесуира одговорне за злочине у "Олуји"

БАЊАЛУКА - Ако Србија не процесуира одговорне за ратне злочине над избјеглима из Републике Српске Крајине током хрватске војно-полицијске акције "Олуја", то неће урадити ни Хрватска, нити међународна заједница, изјавио је Срни предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић.

"Наде се полажу у Тужилаштво и Суд у Србији, која је насљедница свих обавеза бивше Југославије. Спречавати да се осуђују такви злочини је више него непримјерено и показатељ је колико међународна заједница и Хрватска уопште имају интереса да такве људе процесуирају и да се дође до какве-такве истине и казне починиоци тих злочина", рекао је Носовић.

Према његовим ријечима, починити такав масакр на туђој територији - БиХ над колоном недужних људи који су бјежали са својих огњишта више је него злочин.

Носовић је изразио наду да ће правда макар мало бити задовољена.

Адвокат свих преживјелих жртава злочина на Петровачкој цести Душан Братић изјавио је да ће за овај злочин из 1995. године бити поднесена нова кривична пријава против још три хрватска војна званичника из тог периода.

Братић је рекао да ће Тужилаштву за ратне злочине у Београду бити поднесена нова кривична пријава због истог догађаја са писаним доказима Хрватске војске и против адмирала Давора Домазета Лоша, начелника Обавјештајне управе Главног штаба Хрватске војске у "Олуји", против бригадира Илије Маричића који је био помоћник начелника Главног штаба задуженог за употребу Ратног ваздухопловства.

Према његовим ријечима, и генерал Павао Миљавац, шеф Оперативног тима А у Главном штабу у вријеме оба злочина, и на комуникацији Босански Петровац - Кључ и у Сводни, на списку је хрватских војних званичника против којих ће бити поднесена нова кривична пријава.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана