Носовић: Потребна правна и материјална помоћ српским логорашима

СРНА
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА- Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић сматра да надлежне институције Српске требају правно и материјално помоћи српским логорашима који свједоче пред судом о истини и страдању српског народа у Одбрамбено-отаџбинском рату.

"Република Српска би требала путем Адвокатске коморе правно да помогне српским логорашима савјетима, те да им обезбиједи превоз приликом одласка на свједочења пред Суд БиХ у Сарајеву", изјавио је Носовић Срни.

Носовић је рекао да надлежне институције Републике Српске требају помоћи и Србима оптуженим и осуђеним за наводно почињене ратне злочине пред Судом БиХ.

"Ужасни проблеми се јављају појединачно и колективно када требамо да свједочимо и доказујемо наше патње, односно да кажемо истину о ономе шта смо доживјели у логорима и да укажемо на људе који су то чинили српским логорашима", истакао је Носовић.

Он је рекао да у посљедње вријеме Суд БиХ и међународни судови ослобађају оне који су починили злочине над Србима и да томе, нажалост, дјелимично доприносе и неки од српских логораша.

"Најбољи примјер је посљедњи случај у Дервенти, гдје су поједини логораши пристали на вансудско поравнање и биједну материјалну надокнаду у корист ослобађања оних који су чинили злочине", указао је Носовић.

Он је апеловао на све српске логораше који су у процесима да свједоче и не пристају на мизерну понуду Суда БиХ или неког другог суда ради ослобађања гријехова оних који су починили ратне злочине над Србима.

Окружни суд у Добоју осудио је на годину дана затвора некадашњег припадника ХВО-а Хариса Скелића због физичког злостављања српских цивила у логорима на подручју Дервенте 1992. године и продужио му притвор до правоснажности пресуде.

Оптужница терети Скелића да је као припадник 102. бригаде ХВО-а Дервента од маја до јуна 1992. у логорима "Рабић" и "Поље" физички злостављао цивиле српске националности.

Суд је обавезао Скелића, којем је судски поступак вођен према кривичном закону СФРЈ, да на име имовинско-правног захтјева исплати по 2.500 КМ четворици оштећених лица.

Скелић је 23. јануара са Окружним јавним тужилаштвом у Добоју склопио Споразум о признању кривице који је 9. фебруара прихватило Вијеће добојског Окружног суда.

У пресуди је наведено да је у овим кривичним дјелима учествовао и брат близанац оптуженог Мурис Скелић који није доступан правосуђу, као и неколико непознатих лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана