Носовић: Постављање спорне изложбе потврда непоштовања српских жртава

Срна
Носовић: Постављање спорне изложбе потврда непоштовања српских жртава

БАЊАЛУКА - Постављање изложбе са именима несталих лица бошњачке националности у Бањалуци представља апсолутно непоштовање српских жртава и покушај да се докаже да су жртве само Бошњаци, оцијенио је предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић.

"Неки дан је на Озрену обиљежен Дан несталих лица, а истовремено је бошњачка страна и Међународни комитет Црвеног крста тај дана обиљежавао под другим називом у Бањалуци, и то довољно говори о томе колико је апсолутно непоштовање српских жртава", истакао је Носовић.

Он је упитао зашто се уз званично обиљежавање Дана несталих, који је установила Република Српска, а уједно је и Међународни дан несталих, праве паралелна обиљежавања, и то у Бањалуци.

"Очигледно међународна заједница и бошњачка страна жели да умањи српске жртве и докаже да су жртве само Бошњаци", констатовао је Носовић.

Он каже да то не представља изненађење, али истиче да је проблем у Институту за нестала лица БиХ који се искључиво бави Бошњацима.

Носовић упитао како објаснити то што је прије пар мјесеци у Вишеграду на муслиманском гробљу сахрањено 60 лица под ознаком НН и одакле су они и ко зна да је ријеч о Бошњацима.

Он је, такође, подсјетио и да је Институт за нестала лица за годину дана идентификовао девет жртава српске нацоналности, што показује да та установа нема намјеру да идентификује убијене Србе.

Прије два дана у центру Бањалуке постављена је изложба са именима несталих лица бошњачке националности у организацији Института за нестала лица БиХ. Република Српска годинама изражава незадовољство начином рада тог Института у тражењу и идентификовањеу несталих лица српске националности.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана