Ноћас обавезно погледајте у небо: Ево шта према народном вјеровању не треба урадити на Преображење VIDEO

ГС
Ноћас обавезно погледајте у небо: Ево шта према народном вјеровању не треба урадити на Преображење VIDEO

Српска православна црква и њени вјерници сутра обиљежавају Преображење Господње. Празник је посвећен тренутку када се, како каже хришћанско предање, Христос на гори Тавор пред апостолима преобразио и засијао као сунчева свјетлост.

Преображење Господње је догађај описан у Јеванђељима Новог завјета, током којег је Исус Христ постао као свјетлост. Православни вјерници га славе 19. августа, а ове године пада у суботу.

Купање у ријекама

Преображење Господње је у православљу познато и као љетње Богојављење, јер су се и тада, отворила небеса и зачуо глас Бога Оца. Вјерује се да се, уочи празника, на небу отварају “Божја врата” на којима се појављује сам Господ и испуњава жеље. Преображење увијек пада у вријеме Госпојинског поста. Иначе је овај пост јако строг и углавном је на води, али је на празник Преображења дозвољена риба на трпези.

У црквама, на крају светих литургија, освештава се грожђе и дијели народу, у знак захвалности Богу на плодовима које даје земља, а у крајевима гдје нема грожђа, друго воће.
Бројни су храмови посвећени овом празнику, у многим местима одржавају се вашари.

На Преображење се преображава лист у гори и камен у води, лишће почиње да жути и опада, а вода бива хладнија, те се тако сматра да се на сутрашњи дан завршава љето.

Вјерује се такође да се и небо, у глуво доба ноћи, три пута преображава, зато треба у поноћ погледати у небо.
Сваки празник и његови обичаји везани су и за годишње доба. Зато се у народу обично каже да од Преображења углавном више нема великих врућина. У народу се слави Преображење као прелаз из љетњег у зимски период, кад ваздух и вода постају хладнији, лишће почиње да жути и све у природи што је до тада бујало полако вене.

Такође се некад вјеровало да је Преображење посљедњи дан за купање у ријекама.

 

Обичаји и вјеровања

Жене уочи Преображења вежу црвени или бијели конац око руке и помисле жељу. Ако се конац не прекине у току дана, жеља ће се испунити. Према распрострањеном вјеровању, на овај дан се не ради, такође, на овај дан не треба преко дана љенчарити и спавати, јер ко тада одспава, преобразиће се, па ће цијеле године бити дремљив.

Није добро ни да неко плаче јер ће плакати цијеле године, а ни да људи цијели дан проведу у кафани – да им не пређе у навику и да не постану распикуће.

Али оно што обавезно треба учинити јесте да први пут пробате грожђе.

На овај дан се строго пости, а у неким селима је обичај да се причешћују у цркви. Вјерује се да ако је на овај дан лијепо вријеме, сљедеће године неће бити добра љетина, пише Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана