Њујоршки анестезиолози о регионалној анестезији при порођају

Глас Српске
Њујоршки анестезиолози о регионалној анестезији при порођају

Бањалука - Универзитетски клинички центар /УКЦ/ и непрофитна хуманитарна организација посвећена сигурности порода широм свијета посредством едукативног партнерства - Кибела организовали су у Бањалуци едукацију анестезиолога из области регионалне анестезије и постоперативне аналгезије у циљу сигурног порода.

Улога Кибеле, која је први пут присутна у Српској, јесте да доведе професионалне медицинске тимове у земље домаћина како би радили са љекарима и сестрама у њиховим матичним билницама с циљем побољшања здравствених стандарда.

Начелник Клинике за анестезију и интезивно лијечење УКЦ-а Републике Српске Дарко Голић рекао је да ће нове технике које усвајају додатно побољшати здравствену ситуацију у УКЦ-у.

"До сада је било уобичајемо да се царски рез ради у општој анестезији, што значи да пацијент спава, а наше колеге из Америке нам говоре да је сигурније да се обавља у неком облику регионалне анестезије", рекао је Голић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да очекује да ће у будућности бити побољшана примјена регионална анестезије у УКЦ-у.

"Нове технике су регионална анестезија са различитим модалитетима, као што је епидурална, и у свијету су опште прихваћене. И ми имамо сетове и за едидуралну и за спиналну анестезију", поручио је Голић.

Он је новинарима у Бањалуци поводом радионице рекао да је крајњи циљ радионице едукација која ће допринијети да на свијет дође живо и здраво дијете, уз максималну сигурност мајке при породу.

Голић је додао да је радионица тек почела, да је у оквуру ње обрађено осам пацијената, као и да су гости радионице специјализанти анестезије из Њујорка.

"Ово је тек почетак сарадње и надам се да ће обстетрицијски дани постати традиција у Бањалуци што ће нам добро доћи да унаприједимо анестезиолошке технике и размјенимо искуства са колегама из Америке, гдје се ради врхунска медицина", нагласио је Голић.

Он је истакао да је Клиника за анестезију и интезивно лијечење одлично опремљена и има квалитетан кадар.

Специјалиста анестезиолог у Сани болници Бруклин у Њујорку Иван Величковић појаснио је да је Кибела програм сарадње америчких љекара и оних који се баве анестезијом за породиљство, постоји већ пет година, а први пут је присутан у Бањалуци.

Он је додао да је пријатно изненађен количином знања бањалучких љекара и условима рада.

"Наш циљ је да искуства и рад из Америке пренесемо овдје на бањалучке љекаре. Желимо да успоставимо дугогодишњу сарадњу која би значила долазак америчких љекара на ове просторе ради размјене искустава", истакао је Величковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана