Његово дјело живи и данас: Шест година од одласка Жељка Копање

ГС
Његово дјело живи и данас: Шест година од одласка Жељка Копање

БАЊАЛУКА - Већински власник „Гласа Српске“ и директор и оснивач „Независних новина“ Жељко Копања преминуо је на данашњи дан прије шест година.

Копања је преминуо  у 62. години од посљедица срчаног удара.

Његова породица, пријатељи, сарадници, те новинари „Гласа Српске”, „Независних новина”, „Нес радија” и цијела новинарска заједница у БиХ су тог 8. августа 2016. године изгубили великог човјека, новинара и борца за суживот.

Ипак, његов лик и дјело живе и данас - печат, који је Копања оставио у новинарству, никада неће изблиједјети.

Копања је рођен 21. октобра 1954. године у Котор Варошу. Завршио је Економски факултет, а новинарску каријеру започео је у некадашњем „Гласу”, данас „Гласу Српске”. За вријеме рата радио је као новинар београдског седмичника „Телеграф“.

По завршетку рата у БиХ оснива седмичник и дневни лист „Независне новине“, које су већински власник „Гласа Српске“, и склопу којих раде и радио-станице Нес радио и Кастра Нес.

Копања је проглашен за хуманисту 2000. године за залагања за унапређење суживота и разумијевања. Међународна новинарска федерација додијелила му је признање почасног и доживотног члана.

На вјечни починак Копања је у присуству више хиљада људи испраћен 10. августа 2016. на гробљу „Свети Пантелија” у бањалучком насељу Павловац, уз поруку да легенде никада не умиру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана