Ниже цијене пелета у Републици Српској

ГС
Ниже цијене пелета у Републици Српској

БАЊАЛУКА, СРБАЦ На тржишту Републике Српске тренутно је велика понуда пелета, а због благе зиме потрошња је мања, те је дошло и до појефтињења, али још ниже цијене очекују се и у наредном периоду, потврдили су наши саговорници.

Наиме, како је рекао Игор Андрић, секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори  Републике Српске, цијена по тони пелета креће се од 400 до 500 КМ, у зависности од произвођача.

"Негдје је чак могуће наћи и испод 400 КМ, што, наравно, зависи и од квалитета пелета", додао је Андрић.

Према његовим ријечима, већина произвођача пелета извозно је оријентисана, али усљед енергетске кризе у западној Европи набављене су велике количине и складишта су пуна.

"И због претходне слабије зиме није дошло до потрошње, тако да је све то заједно условило нижу цијену", појаснио је Андрић.

Када је ријеч о огревном дрвету, он каже да је дошло до одређеног појефтињења, а у Српској цијена палете износи од 180 КМ до 210 КМ.

Из фирме "Енса БХ" из Србца казали су да су складишта ових предузећа пуна управо због прошлогодишње забране извоза.

"Количине су се нагомилале због забране извоза, а сад су магацини пуни код произвођача, јер немамо гдје сада да пласирамо те количине. У Српској има велики број произвођача, а тржиште је мало", казали су из ове фирме, преносе Независне

Истиче да су сада цијене пелета исте као и годину дана раније и износе 560 КМ за тону.

"Мада од 1. марта иду вансезонске цијене, тада ће доћи до пада, али не знам још за колико", истакли су из ове фирме.

Да су цијене пелета ниже, потврдио је и Дарко Партало, директор компаније "Дрвопродеx" Бањалука,  који је у разговору за "Независне новине" казао да је цијена пелета у односу на ранији период у паду за неких 20 одсто.

"Тренутно нам је и мања производња, али и у наредном периоду оцијенићемо тржиште и, ако буде било потребе, да додатно спустимо цијене", казао је Партало и додао да све  то раде с циљем да повећају продају, али и да задрже купце.

"Надам се да ћемо достићи оне цијене пелета које су прихватљиве нашим грађанима", казао је Партало и додао да су сада цијена пелета у њиховој фирми око 390 марака плус ПДВ за тону пелета.

Из фирме "биоЦонцепт"  Нови  Град истичу да су и код њих цијена пелета у паду те да су на лагерима велике количине.

"Код нас је тренутно цијена пелета 450 КМ са превозом, а  шта ће се дешавати у наредном периоду, веома је тешко рећи, јер имамо велике количине пелета", истакли су из ове фирме.

Грађани у Српској су ову вијест дочекали са великом радошћу, јер, како кажу, након свих поскупљења са којима се суочавају, ово појефтињење је врло значајно.

"С обзиром на то да је вријеме промјењиво, приморани смо да још користимо гријање, а ми се гријемо уз помоћ пећи на пелет. Ово појефтињење ће добро доћи, јер ће грађани моћи да купе пелет који је јефтинији него иначе", рекао је Саша. В.

Како каже, с обзиром на претходне године и раније повећане цијене пелета, увијек је добро на вријеме купити огрев.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана