Николетић: Национални парк "Козара" јуче имао 3.300 посјетилаца

Срна
Национални парк "Козара" јуче имао 3.300 посјетилаца
Foto: НП Козара | Национални парк "Козара" јуче имао 3.300 посјетилаца

ПРИЈЕДОР - Национални парк "Козара" у прошлој години имао је 90.000 посјетилаца, а само јуче 3.300, рекао је директор ове јавне установе Божидар Николетић.

Он је истакао да се тако велика посјећеност дешава само неколико пута годишње, те указао на стални проблем мањка паркинг простора - проблем ескалира у данима попут јучерашњег.

"Таквих дана у години нема много. Тако велика посјећеност дешава се само неколико пута годишње, али тада постају видљиве размјере тог проблема", рекао је Николетић.

Он је навео да ће проблем недостатка паркинг мјеста бити умањен када се заврши обилазница око меморијалне зоне уз коју ће бити уређен и дио површине за паркинг, као и уређењем новог паркиралишта у близини управне зграде парка.

"Позивамо посјетиоце који долазе из Бањалуке да користе пут преко Градишке и Подградаца", рекао је Николетић.

Милан Јелача из Планинарско-скијашког друштва "Љубијски рудар", које управља скијалиштем на Козари, рекао је да је током јучерашњег дана било око 300 скијаша, да су радиле све стазе и сви лифтови, да је тај број скијаша испод пројектованих капацитета и да је скијалиште функционисало нормално.

"То што се дешавало јуче са саобраћајем и паркинзима је нешто на шта ми не можемо утицати. Добијамо приговоре незадовољних скијаша који нису могли доћи до скијалишта јуче од 13.00 до 16.00 часова када се десио саобраћајни колапс, као и од оних који су пјешке долазили до стазе са већих удаљености и притом носили тешку опрему на себи. Жао нам је што је тако, али ми у рјешавању тог проблема немамо надлежности", навео је Јелача.

Он је оцијенио да укупан број посјетилаца који су јуче дошли на Козару, а који је 10 пута већи од броја скијаша, не би требало да буде нерјешив проблем кад се погледа површина Националног парка "Козара".

"На излетишту Бенковац, али и код хотела, има доста површине која би се дала уредити за паркирање, а онда је потребно увести кружне аутобуске линије које би посјетиоце превозиле даље на жељене дестинације и саобраћале током цијелог дана. То не морају бити сталне линије, него у дане попут јучерашњег, а они се дају предвидјети", рекао је Јелача.

На путу од Козарца до Мраковице саобраћај је јуче више часова био у застоју због аутомобила који су били паркирани са обје стране саобраћајнице и због немогућности да се мимоиђу возила која су саобраћала из оба смјера и која су формирала дуге колоне.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана