Никола Селаковић и Арно Гујон поново у Босанском Петровцу, историјски дан за повратнике: Помоћ стиже у 35 породица

Милијана Латиновић
Никола Селаковић и Арно Гујон поново у Босанском Петровцу, историјски дан за повратнике: Помоћ стиже у 35 породица

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ – Осјећај да нису сами и да имају на кога да се ослоне у намјери да остану и опстану на својим вијековним огњиштима нема цијену, кажу повратници у Босанском Петровцу, а њих 35 данас је добило уговоре о донацији стеоних јуница у оквиру пројекта који реализује Центар за подршку повратницима у Унско-санском кантону уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Ријеч је о пројекту чији је циљ економско оснаживање повратника, који Управа при Министарству спољних послова Републике Србије суфинансира са око 100.000 марака. Уговори корисницима који су изабрани путем јавног позива уручени су у присуству министра спољних послова Републике Србије Николе Селаковића и директора Управе, познатог француско-српског хуманитарца Арно Гујона.

Сњежни децембарски дан, наизглед попут сваког другог у овој западнокрајишкој општини, данас је, према ријечима повратника, историјски.  

Велики хуманитарац Гујон први пут је посјетио Босански Петровац у априлу ове године. Његов долазак повратници су доживјели као велику подршку и охрабрење да остану и опстану на својим огњиштима. Неколико мјесеци касније, послије оне моралне, људске подршке, ријечи охрабрења и наде које им је упутио тада, стигла је конкретна помоћ. Захваљујући Центру који је на себе преузео терет бриге и залагања за све повратничке породице у том крају, успјешно се реализује један од највећих пројеката у овој локалној заједници.

Највећа радост видјела се на лицима породица. Међу њима је и породица Јеличић, у којој уз баку и мајку одрастају Јована, Јелена и Милош. Тетка Милка Мрђа велика им је подршка и ослонац да савладају све животне препреке. Милка за „Глас” каже  да ће њена породица уз краву коју већ имају и јуницу коју су добили живјети боље.

-Снаха има малу пензију, дјеца су малољетна, тако да им је ова помоћ од великог значаја. Углавном живе од пољопривреде - казала је Милка.

И њен суграђанин Спасе Лончар казао је да је ово велики дан за њега и његову породицу. У домаћинству са мајком, супругом и троје дјеце живи од пољопривреде и сточарства.

- Радује ме што сам имао прилику да угостим тако велике људе, велике не по функцијама које обављају него великог срца. Ово је велики дан за све нас за цијели Босански Петровац - поручио је Лончар.

Задовољство нису скривали ни гости. Селаковић је истакао да је ово лијеп и срећан дан и свима у Босанском Петровцу пренио поздраве од предсједника Републике Србије Александра Вучића.

- Ова помоћ, уверен сам прва у низу помоћи Министарства спољних послова и Управе, била би немогућа да још 2014. године наш председник Александар Вучић, који је тада био председник Владе, није покренуо замајац озбиљних реформи које су почеле да дају резултате. Политика наше земље је да када је нама добро учинимо да и другима буде добро – поручио је Селаковић. 

Он је истакао да добре и вриједне људе треба подржати и најавио да ће у наредна три мјесеца јунице добити и преосталих 27 породица које су се пријавиле на конкурс.

Гујон је подсјетио на изреку „Дај човеку рибу и нахрани га за један дан, научи га да лови и прехранићеш га за цео живот”.

-Нажалост, највећи део хуманитарних пројеката у свету усмерени су баш ка томе да дају „рибу” људима, а мали део на оспособљавање људи да сами лове и ми у Министарству спољних послова и Управи свесни смо тога – казао је Гујон. Када је почео са хуманитарним радом на Косову и Метохији, додао је, осим ентузијазма није имао пуно тога.

- Донели смо људима ту „рибу”, то јест хитну хуманитарну помоћ која је била потребна, али веома брзо смо увидели да развијањем фарми, млекара и малих фабрика много више решавамо проблеме – казао је Гујон.

Директор Центра за подршку повратницима у Унско-санском кантону Немања Давидовић поновио је да је ово историјски дан за Босански Петровац.

- Уручили смо уговоре за 35 корисника који су прошли на конкурсу и који су остварили право на стеоне јунице. Посјетили смо и двије породице које су добиле јунице у првом контингенту, разговарали с људима и увидјели да постоји потреба да се овај сектор и даље јача и унапређује – истакао је Давидовић за „Глас Српске”, нагласивши да ће Центар у наредном периоду проширити своје активности и на Сански Мост, Босанску Крупу и Ливањски кантон.

Давидовић који је и предсједавајући Скупштине општине Босански Петровац казао је да су поруке подршке и посјета Селаковића и Гујона, који су у ову општину дошли други пут у свега неколико мјесеци јасна порука да овај крај може да рачуна на подршку Србије.

Церемонији уручења уговора за повратничке породице у Босанском Петровцу присуствовали су и амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, конзул Србије у Мостару Марија Бакоч, шеф конзуларне канцеларије Србије у Дрвару Југослав Ђорђевић и начелница Дрвара Душица Рунић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана