Никад лошији род кукуруза

Независне
Никад лошији род кукуруза

БАЊАЛУКА, БИЈЕЉИНА - У појединим крајевима Републике Српске почела је берба кукуруза, а како се и очекивало, приноси су увелико десетковани сушом, па је понегдје жетва завршена и прије него што је почела, истичу наши саговорници и додају да су овогодишњи приноси мањи и преко 50 одсто.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, казао је да су паклене врућине утицале на то да су овогодишњи приноси много нижи него ранијих година.

"Жетва кукуруза почела је у Семберији, али и у добром дијелу Посавине, односно на оном земљишту гдје је кукуруз напријеко сазрио. Од ових великих жега све је изгорјело, приноси уопште не обећавају, напротив, пољопривредници су се још суочили са проблемом да је висока температура након жетве, те не могу охладити зрно и не могу га истрести на гомилу, нити у силосе", казао је Маринковић и додао да је ово екстремна година, у којој су се пољопривредници суочили са неким појавама с којима нису раније.

"Приноси су веома лоши, крећу се од двије до четири тоне по хектару, чак је и силажа лошег квалитета, док сама цијена кукуруза још није позната", казао је Маринковић и додао да се жетва на неким парцелама завршила прије него што је почела.

Кукуруза неће бити ни за стоку

Да приноси ове житарице нису били никад лошији, сагласан је и Саво Бакајлић, предсједник Регионалног удружења пољопривредника Семберије и Мајевице.

"Жетва је почела ове године доста раније него претходних година, а никада није било овако, све је буквално изгорјело, тако да су нам приноси од двије до четири тоне по хектару, само уз сливове ријека приноси достижу и до пет тона", казао је Бакајлић и додао да никада није била гора година за ратаре.

"Сигурно је ове године од 50 до 60 одсто мање приноса. Што је још горе, суша ће узроковати да и то мало приноса буде лошег квалитета", казао је Бакајлић за "Независне новине".

Како је рекао, још нико од откупљивача није изашао са званичном откупном цијеном, али истиче да се међу ратарима помиње цијена од 30 до 35 фенинга по килограму.

"Семберски пољопривредници затражили су проглашење елементарне непогоде због суше која је дебело опустошила усјеве у највећој житници, видјећемо шта ће се десити у вези с тим питањем", казао је Бакајлић.

Како је рекао, око 20 одсто кукуруза исјечено је у силажу, исто толико у клипу је скинуто с њива.

"Ово што је остало има да извагамо, сва села и сваку њиву, да се установи штета, па да видимо хоће ли проглашавати ванредно стање", казао је Бакајлић.

Драган Мандић, шеф Завода за стрна жита у Пољопривредном институту Републике Српске, казао је да ће ове године приноси најзаступљеније житарице - кукуруза - бити смањени и преко 50 одсто.

"Приноси ће бити мањи него ранијих година, када су износили преко осам-девет тона, док се знало дешавати да у Козарској Дубици и Семберији буду и преко 10 тона по хектару", казао је Мандић.

Како је рекао, разлог овако малих приноса су суша и високе температуре. Истиче да ове године чак и наводњавање није дало жељени ефекат.

"И код нас се у наредним годинама очекују екстремне температуре тако да ће сигурно морати да буду ранији рокови сјетве, односно доћи ће до помјерања напријед, па самим тим доћи ће до раније жетве свих житарица", закључио је Мандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана