Станаревић: Није искључена могућност да се тражи концесионар за ауто-пут Добој-Вукосавље

Срна
Foto: Аутопутевирс

БАНЈАЛУКА - Вршилац дужности директора “Аутопутева Републике Српске” Слободан Станаревић изјавио је да није искључена могућност да Република Српска иде у правцу тражења концесионара за дионицу ауто-пута од Добоја до Вукосавља, ако ЕУ буде затезала са тим пројектом.

Станаревић је рекао и да би се већ 2030. године могло путовати ауто-путем Бањалука-Београд који је, како каже, највећи национални интерес Републике Српске.

Када је ријеч о застоју на Коридору “Пет це” који пролази кроз Републику Српску, Станаревић каже да је ту Европска комисија мало суспендовала процедуру.

“Рекли смо да се огласе до краја септембра да ли настављају процедуру, јер ради се о пројекту коридора 'Пет це'. Ми можемо доћи у ситуацију да, као Република Српска, кажемо не треба нам та дионица и да сав саобраћај из Добоја иде према Бањалуци и Градишци, те да она дионица што су радили на Свилају буде за локални народ”, рекао је Станаревић за “Независне новине”.

Према његовим ријечима, ако ЕУ не буде то финансирала, Српска иде на концесију, јер то је најисплативија дионица у БиХ.

“Та дионица 'купи' луку Плоче, Мостар, Сарајево, Зеницу, Добој, Бањалуку кад се иде за Србију и ако сада имамо 14.200 просјечан дневни годишњи саобраћај на ауто-путевима, ту ћемо имати 20.000 и ту ће се концесионари отимати. То је, по мом мишљењу, најприхватљивија варијанта”, појаснио је Станаревић.

За ауто-пут од Приједора до Бањалуке Станаредић је рекао да су се стекли сви услови да могу почети с радовима, а да се сљедеће године улази у преговоре о ауто-путу за Млиништа.

Са тим прјектома, каже, није завршена прича о мрежи ауто-путева кроз Републику Српску, јер сматра да ће паралелно ићи брза саобраћајница Бијељина-Соколац.

“Онда имамо причу од Сокоца према Требињу па од Сарајева до Вишеграда. Тај дио излази на ауто-пут жМилош Великиж и то је онда нека заокружена прича”, закључио је Станаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана