Није донијета одлука о висини најниже плате

Srna
Foto: Arhiva

БАЊАЛУКА - Одлука о висини најниже плате у Републици Српској није донијета на данашњој сједници Економско-социјалног савјета, изјавио је Срни министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић.

Егић је навео да су социјални партнери сагласни да је потребно повећање најниже плате, те да ће бити настављени разговори о овој теми. 

Он сматра да ће ова мјера на неки начин спријечити одлазак радне снаге, што је у овом моменту најважније за Савез синдиката и Унију удружења послодаваца Републике Српске. 

"Велики је успјех да су социјални партнери разговарали о овој теми и да су се сагласили да најнижа плата треба бити повећана, али није договорен модалитет како и колико", закључио је Егић. 

Влада Српске чека договор синдиката и послодаваца о повећању најниже плате у Републици Српској. Ако договора не буде, до Нове године као и много пута раније, Влада ће донијети одлуку о минималцу. 

У Републици Српској за најнижу плату ради нешто више од 7.700 запослених. 

Влада Републике Српске је на сједници 26. јануара ове године донијела одлуку о најнижој плати у Републици Српској за 2023. годину у износу од 700 КМ нето.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана