Ни након пет година не знају се налогодавци напада на новинара Владимира Ковачевића: "Нисам задовољан радом тужилаштва" :

Г.С.
Ни након пет година не знају се налогодавци напада на новинара Владимира Ковачевића: "Нисам задовољан радом тужилаштва" :

БАЊАЛУКА – Прошло је пет година од када је новинар Владимир Ковачевић, нападнут испред свог стана у бањалучком насељу Обилићево док се враћао са посла.

Два маскирана мушкарца  26. августа 2018. године напала су Ковачевића који је том приликом задобио тешке тјелесне повреде, а тужилаштво је овај случај окарактерисало као покушај убиства.

Нападачи на Ковачевића су ухапшени, одслужили су своје затворске казне, али оно што баца потпуну сјену на овај случај је чињеница да се до данас не зна ко је налогодавац/вци.

Осјећам потребу да укажем како ништа није учињено да се открију налогодавци напада. Нико није прстом мрднуо. Питао сам тужилаштво шта су радили, а они су рекли да су питали нападаче који су негирали да је било налогодаваца. Никада у тужилаштво нису позвана лица на која сам сумњао – изјавио је Владимир Ковачевић данас  на прес конференцији одржаниој испред бањалучког тужилаштва.

Додао је како је убијеђен да тужилаштво и нема озбиљну намјеру да открије налогодавце напада.

-Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци није учинило малтене ништа да нам открије имена налогодаваца напада. Знамо сви причу да су нападачи на мене убрзо ухапшени, да су осуђени, да су одлежали своје затворске казне. Чини ми се да се управо том причом задовољава ОЈТ, али чини ми се и комплетна јавност, или бар већина јавности у Републици Српској – рекао је Ковачевић на прес-конференцији коју је симболично одржао управо испред бањалучког Окружног тужилаштва.

– Нико није прстом мрднуо да нам открије ко су налогодавци напада. Ако питате тужилаштво, а ја сам их питао у неколико наврата, они ће рећи да су учинили све да открију имена налогодаваца. А то"све што је у њиховој моћи" своди се на то да су они питали нападаче/починиоце да ли постоји налогодавац и да су им ови одрично одговорили. Дакле, они су, како то кажу правници, поклонили пуну вјеру исказима нападача, без обзира на то што сам на првом саслушању или давању изјаве након што сам изашао из болнице рекао на кога сумњам и због чега. Додуше, и тада, као и сада кажем да то не могу доказати, да су то само моје сумње због неких ствари одраније и пријетњи, међутим, они та лица никада нису позвали макар да узму изјаву од њих, да на неки начин оповргну макар те моје сумње – рекао је Ковачевић.

Ковачевић је такође подсјетио да су одмах након напада, у јавност изашли тадашњи министар унутрашњих послова Драган Лукач и предсједник Републике Српске Милорад Додик  који су тада тврдили да напад није политички мотивисан.

– По мени је било логично, а то мисле још неки људи и правници, да је тужилаштво требало позвати и Додика и Лукача да их пита на основу чега заснивају те тврдње. Односно, ако знају да напад није политички мотивисан, онда можда знају на основу чега је мотивисан. Ни њих двојица нису уопште позвани да дају изјаву, тако да сам ја апсолутно незадовољан начином на који је тужилаштво радило, тј. није радило да открије налогодавце – изјавио је Ковачевић, који тврди да је убијеђен да никада није постојала озбиљна намјера да случај буде испитан до краја.

Подсјетимо, за покушај убиства Владимира Ковачевича, ухапшени су Марко Чолић, који је осуђен на пет година затвора и Недељко Дукић, осуђен на  четири године.

Они су 26. августа сачекали Ковачевића у засједи испред зграде у којој живи и напали га металним палицама, нанијевши му више тешких повреда главе.

Нападачи су ухапшени јер је на мјесту напада пронађена метална палица која је припадала Чолићу, а по коју је дошао сутрадан по нападу, када су га и видјели станари, као и регистрарске таблице комбија у који је ушао.

Суђења Чолићу и Дукићу вођена су одвојено јер је Дукић једно вријеме био у бјекству. Он је након предаје признао кривично дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана