Ни милионска штета не повећава број полиса

Данијела Бајић
Ни милионска штета не повећава број полиса

БАЊАЛУКА - Да милионска штета од природних непогода ни веће субвенције нису мотивисале пољопривреднике у Српској да осигурају своју производњу и имовину, потврђује податак да су лани полису посједовала свега 222 корисника, што је за 123 мање у односу на годину раније.

Иако је лани забиљежен мањи број корисника осигурања, из буџета ресорног министарства на име ових субвенција исплаћено је скоро 300.000 марака више у односу на годину раније, али због тога што су велика газдинства која су већ имала полису проширили обим осигуране производње.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за аграрна плаћања РС Предраг Сладојевић истакао је за “Глас Српске” да је лани на име субвенција за осигурање исплаћено 906.000 КМ, док је годину раније за те намјене отишло 620.000 КМ.

- Оно што је занимљиво јесте то да је лани у односу на годину раније много више грла стоке осигурано. Очекујемо да ове године више пољопривредника осигура своју производњу, с обзиром на то да је прошла била тешка и да су многи произвођачи усљед временских непогода претрпјели велику штету - казао је Сладојевић.

Подсјетио је да је висина подстицаја била до 50 одсто од износа осигурања те да је прошле године лимит према кориснику повећан са 25.000 марака на 40.000 КМ.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић казао је да сви који се баве пољопривредом, треба на вријеме да размисле о посљедицама које носе климатске промјене и колико-толико заштите своју производњу.  

- Имајући у виду какве су нас све невоље погодиле, нарочито прошле године, вјерујемо да ће више пољопривредних произвођача уз повећану субвенцију премије осигурања направити полису. Свјесни смо да држава не може покрити све трошкове који настају овим ненормалним климатским промјенама - казао је Маринковић, који је лани осигурао пшеницу, што планира и ове године да уради.

Слично размишља и предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић, који је истакао да комплетну своју производњу већ годинама осигурава, што би, каже, препоручио и осталим пољопривредницима. 

- До сада сам, кад год би се нешто десило, од осигуравајућег друштва код којег сам осигурао своју производњу, односно усјеве пшенице, кукуруз и свиње добио надокнаду штете. Изузетак је појава афричке куге, јер тај ризик није уврштен у полису - рекао је Маљчић који, како каже, захваљујући полиси мирније спава.

С друге стране, предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић истакао је да мало ко има довољно новца за полису која се мора у цугу платити.

- Са осигуравајућим друштвима никако да нађемо компромис да дио новца уплатимо одмах, а остатак кад добијемо субвенције од министарства. То је наша највећа замјерка, јер ко данас одједном може себи да приушти, примјера ради, 80.000 марака за осигурање - казао је Дојчиновић.

Предсједник Скупштине удружења осигуравајућих друштава РС Бојан Поповић рекао је да је прошле године дошло до повећања премије и количине осигураних усјева и парцела, али не и броја корисника.

- Надам се да ће у овој години пољопривредници препознати бенефите које осигурање носи, јер ако лањска дешавања и најављено повећање подстицаја са 50 на 60 одсто не буду утицала на њих онда би сви требало да се запитати шта стварно радимо - казао је Поповић.

Сектори

Право на средства за суфинансирање премије осигурања примарне пољопривредне производње прошле године имали су корисници подстицаја који се баве сточарском, воћарско-виноградарском те повртарском и ратарском производњом. Корисници право на подстицајна средства остваривали су на основу захтјева који подносе Агенцији за аграрна плаћања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана