Ни десетине заражених не буде интересовање за вакцину

Милијана Латиновић
Ни десетине заражених не буде интересовање за вакцину

БАЊАЛУКА - Ни десетине новозаражених короном свакога дана у Републици Српској не буде интересовање за прву дозу вакцине, а у домовима здравља истичу да, иако је епидемиолошка ситуација погоршана, на сву срећу обољели имају благе симптоме.

Да се корона поново распламсава показују свакодневни извјештаји Института за јавно здравство РС, у којима су након дужег времена бројеви поново двоцифрени. Према јучерашњем извјештају Института за три дана тестирано је 296 грађана, а корона је потврђена код њих 113, а једна особа је преминула од посљедица заразе. У извјештају од петка стајало је да је од 174 тестираних чак половина грађана имала позитиван резултат.

И број хоспитализованих је након дужег времена троцифрен па се у болницама од “ковида” лијечи 118 пацијената, од којих је шест на респиратору.

Начелница Хигијенско-епидемиолошке службе (ХЕС) у бањалучком Дому здравља Мирјана Миљковић рекла је за “Глас Српске” да је епидемиолошка ситуација у Бањалуци погоршана.

- Број обољелих се из дана у дан повећава, а пацијенти имају блажу клиничку слику, што је у сваком случају добро. Симптоми који доминирају су главобоља, грлобоља, евентуално благо повишена температура, општа слабост и малаксалост - рекла је Миљковићева.

Додала је да протеклих дана биљеже благо повећање заинтересованих за вакцинацију против вируса корона, али само за бустер дозу.

- Вакцинални пункт у просторијама ХЕС-а ради сваки радни дан од осам до 15 часова, сриједом од 12 до 19 часова. На располагању су вакцине “фајзер”, “синофарм” и “модерна”. Вакцинација је најбоља заштита од свих инфекција па тако и у случају “ковида”. Смањен је број оних који долазе да приме прву дозу - рекла је Миљковићева.

Директор дервентског Дома здравља Мирко Шаран рекао је за “Глас” да ни двоцифрени бројеви заражених не буде интересовање за вакцину.

- У установи већ имамо двоје заражених, а сваки дан нам се јављају и пацијенти са симптомима “ковида”. Чини ми се да смо неозбиљно дочекали овај талас. Иако се претпоставља да је вирус сада мање опасан и да је попут обичног грипа, треба да будемо опрезнији - поручио је Шаран.

Ништа боља ситуација није ни на подручју Бијељине, а директорица тамошњег дома здравља Данијела Ђукин казала је да протеклих дана биљеже свега десетак вакцинисаних првом дозом против вируса корона.

- Ситуација је помало забрињавајућа. Имали смо око 70 позитивних на вирус корона у протеклих неколико дана. Углавном је ријеч о веома благим симптомима и пацијенти тешко успијевају да разлуче да ли је ријеч о обичној прехлади или “ковиду”. Припремамо се за још већи број новозаражених па видјећемо шта ће се дешавати. Иако су температуре ваздуха веома високе, очигледно је да овом вирусу ништа не смета - рекла је Ђукинова и додала да ће, уколико буде потребе, “ковид” амбуланта радити и у другој смјени. Она је истакла да је очигледно да становништву поновни раст броја новозаражених не значи ништа.

- Када се појавимо у медијима и причамо о корони, становништво не жели то ни да слуша. Нису то само посљедице свега што смо прошли у протекле двије године, ту је и онај веома јак лоби који је веома паметан, без дана школе - каже Ђукинова.

Мјере

У појединим домовима здравља наводе да с обзиром на раст броја новозаражених поново посежу за појединим заштитним мјерама.

- На сва видна мјеста у Дому здравља истакли смо обавјештење да је ношење маски у установи обавезно. Сви смо се опустили и бојим се да би нас то могло коштати - рекао је Мирко Шаран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана