"Независне новине" изабрале: Највећи мали хероји наше су личности године

Nezavisne
Foto: nezavisne

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Они су истински хероји. Од малих ногу суочавају се с тешком борбом. Заједно са својим родитељима на путу до оздрављења наилазе на бројне препреке. Дјеца обољела од малигних обољења у БиХ су, одлуком уређивачког колегијума "Независних новина", личност 2021. године.

Манифестација, у организацији "Независних новина", одржава се од 2003. године, а од 2016. године носи назив "Личност године ин мемориам Жељко Копања", у знак сјећања на нашег оснивача Жељка Копању.

Због епидемиолошке ситуације и ове године y "Незавинисм Новинама" су одлучили да манифестацију не обиљежавају на уобичајен начин, али су се, као и сваки пут, потрудили да награда оде у праве руке.

- Наши мали хероји заслужили су да будемо њихова подршка, да укажемо на препреке с којима се сусрећу, те да од система у БиХ затражимо да буду ефикаснији. Они и њихови родитељи не смију бити препуштени сами себи. Повремена несташица лијекова, те немогућност лијечења у домаћим клиникама, због чега путују у иностранство, тек су дио у мору њихових проблема. "Независне новине" су провјериле с којим се све баријерама сусрећу ови малишани и њихове породице, те питале надлежне шта предузимају да се брига о малим херојима подигне на виши ниво, - наводе у Независним.

Проблеми су бројни. Рецимо, из Удружења "Срце за дјецу која болују од рака у ФБиХ" истичу да Закон о здравственом осигурању ФБиХ нема посебну категорију родитеља пратитеља дјеце обољеле од малигних обољења. Као и код свих грађана, то су, истичу, прописана 42 дана, а након тога иду комисије.

Наиме, за разлику од Србије, Хрватске и Републике Српске, Федерација БиХ је једина која родитеље или старатеље дјеце обољеле од малигних болести није препознала као посебну категорију у смислу боловања, а сви досадашњи покушаји да се то промијени нису уродили плодом.

Како истичу у Удружењу "Срце за дјецу која болују од рака у ФБиХ", процес интензивног лијечења дјеце обољеле од малигних болести траје од шест мјесеци па и до годину дана, а за вријеме боравка у болници дјеци је родитељ јако потребан.

"Родитељ или старатељ пратилац који је у радном односу остварује право на одсуство с посла не дуже од 42 радна дана, међутим лијечење траје пуно дуже и онда се родитељи старатељи одлучују на напуштање послова или кориштење неких других видова одсуства с посла", рекли су нам у овом удружењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана