Незапосленој дјеци погинулих бораца посао и у реалном сектору

ГС
Незапосленој дјеци погинулих бораца посао и у реалном сектору

БАЊАЛУКА - Пилот пројекат запошљавања дјеце погинулих бораца биће организован путем бањалучке Филијале Завода за запошљавање Републике Српске, што је резултат договора са представницима Привредне коморе Републике Српске и Уније послодаваца, речено је у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

Незапосленим лицима из категорије ниско квалификованих, квалификованих и особа са средњом стручном спремом представници ресорног министарства су предочили јасне намјере у погледу запошљавања циљне категорије лица.

Понуђена им је и могућности запослења у областима у којима су послодавци исказали највећу потребу за радном снагом, а то је металска и прехрамбена индустрија, трговина и туризам.

Предвиђено је потом да се приступи даљој реализацији договорених активности које би обухватиле и формирање радне групе, као и свеукупно рјешавање проблема незапослености наведене категорије.

Из Министарства је наглашено да је изражена спремност за запошљавање лица из наведене категорије у областима металске и прехрамбене индустрије, трговине и туризма.

На евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске налази се укупно 1.648 неквалификованих лица, полуквалификованих лица, квалификованих лица и лица са средњом стручном спремом, а који припадају категорији дјеце погинулих бораца.

Министарство константно улаже напоре на рјешавању проблема запошљавања дјеце погинулих бораца. У протеклом периоду путем реализације Програма запошљавања издвојена су знатна новчана средства за запошљавање наведене категорије лица, а ево и сада се улажу напори у виду организовања састанака са пословном заједницом са циљем трајног рјешавања наведеног проблема.

У овом министарству кажу да се на евиденцији Завод за запошљавање Републике Српске из категорије дјеце погинулих бораца тренутно налази 1.918 активних тражилаца посла и 22 лица која траже промјену запослења

"Од наведеног броја 430 је неквалификованих (НК), 28 полуквалификованих-нижа стручна спрема (ПК-НСС), 621 квалификовани, 569 са средњом стручном спремом (ССС), 18 са вишом (ВШС) и 274 са високом стручном спремом (ВСС)", наводе у министарству.

Из ресорног министарства истичу и да утврђивање годишње квоте радних дозвола за странце не утиче на запошљавање лица са евиденције Завода, јер се страном лицу уопште не може издати радна дозвола уколико на евиденцији незапослених у бироу према сједишту послодавца има незапослених лица одговарајуће стручне спреме.

"Поред општих услова утврђених законом, услова одређених колективним уговором и општим актима послодавца, странац мора да испуњава и посебан услов да има радну дозволу за закључивање уговора о раду издату од Завода за запошљавање Републике Српске", истичу у Министарству.

Из Министарства појашњавају да радну дозволу као дозволу за плаћени рад странца на захтјев послодавца који га запошљава, издаје у облику рјешења филијала Завода за запошљавање надлежна према сједишту послодавца, на основу утврђене квоте радних дозвола у Републици Српској.

"Годишњу квоту радних дозвола за Републику утврђује Завод, уз сагласност Владе Републике Српске. Филијала Завода не може издати радну дозволу ако на евиденцији незапослених у бироу према сједишту послодавца има незапослених лица одговарајуће стручне спреме, која испуњавају услове у погледу описа посла, врста стручне спреме и стручних знања и квалификација који се траже за обављање одређеног посла, осим у случајевима ако незапослена лица са евиденције одбију запослење у траженој струци", закључују у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана