Незадовољавајуће стање људских права у БиХ

Срна
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић истакао је да стање људских права у друштву у БиХ није задовољавајуће, те да се свакодневно различите категорије становиштва сусрећу са овим проблемом, чему је додатно допринијела и панедемија вируса корона.

Лучић је, поводом Међународног дана људских права, навео да је дужност сваког човјека да, уколико уочи кршења људских права, скрене пажњу и надлежних институција и јавности, будући да је борба за људска права непрекидан процес. "Као друштво морамо се изградити и свакодневно подизати ниво појединачне и колективне свијести како би угроженим и рањивим категоријама помогли да се укључе у све друштвене токове и уживају у загрантиваним људским правима", истакао је Лучић.

Он сматра да обиљежавање Међународног дана људских права симболизује непрестану борбу за очувањем постигнутог напретка у овој области и подсјећа на потребу активног залагања за заштиту и унапређење људских права, саопштено је из Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара. Лучић је навео да су људска права кључни предуслов изградње мира и стабилности сваког друштва.

Он каже да у овим изазовним временима остаје предан поштовању људских права и слобода, демократији, владавини права и једнакости који би требало да буду темељ друштва и јавних политика, укључујући оне усмјерене на борбу против пандемије и друштвени опоравак. Међународни дан људских права обиљежава се 10. децембра, на дан када је 1948. усвојена Општа декларација о људским правима, којом се позивају сви народи на признање урођеног достојанства и једнаких и неотуђивих права свих људи као темеља слободе, правде и мира у свијету.

Декларација представља темељ данашњег међународног система људских права и у њој се први пут наводе основна људска права и слободе која рођењем припадају сваком човјеку, без дискриминације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана