Невријеме опустошило села код Градишке, скоро све куће оштећене (ФОТО)

Милош Васиљевић
Невријеме опустошило села код Градишке
Foto: Милош Васиљевић | Невријеме опустошило села код Градишке

ГРАДИШКА - Све што су годинама стварали становници градишке Мјесне заједнице Драгељи синоћ је однијело незапамћено невријеме, а међу бројним објектима оштећен је и друштвени дом.

 

-Била је ово бесана ноћ - прича за “Глас Српске” Богданка Шорак из овог села које је данас обишла наша екипа.

Да ствар буде тежа, и даље су без воде и струје као и у другим селима.

- Најважније је да је жива глава. Штете су огромне, све је порушено или оштећено, али ево обнављамо кућу. Мало која кућа у Драгељима је остала читава - рекла је Шоракова.

У истом селу олујни вјетар подигао је и кровове са кући и штале Радомира Обрадовића.

- За 73 године нешто слично нисам дочекао. Боримо се да обновимо све, синоћ смо обновили кућу, сада радимо на штали. Имам 15 објеката, на већини је било штете. Имао сам по 250 дунума соје и кукуруза и све је „отишло“, штета је непроцјењива - рекао је Обрадовић.

Пензионер Ранко Врањић из Лужана каже за “Глас” да има фарму крава, а штету коју су нанијели вјетар и лед не зна како ће надомјестити.

- Воће, поврће и житарице су уништени. Кукуруз је сравњен са земљом а када се све ово смири биће тешка година за све нас, и на селу и у граду - рекао је Врањић.

Слична ситуација је и у другим селима.

Госпа Прерад из села Цимироти каже да је спавала у води протекле ноћи.

- И штала нам је у води, невријеме је однијело комплетан цријеп. Било је као у неком хорор филму. Све се издешавало за у року од 15 минута - рекла је Прерадова.

Град уништио кукуруз

Након прве житнице Српске  -Семберије, ратари највише кукуруза посију на подручју Градишке, а након невремена које је захватило овај град посљедња 24 часа, жетве на већини парцела неће ни бити.

Романовци су познати по томе да готово свако домаћинство засије жито за своју фарму, нешто и да прода. Ипак, невријеме праћено градом синоћ дотукло је у првом реду кукуруз, а онда и пшеницу.

 - Ово је катастрофа, све што смо радили пало је у воду. Знате ли колике су цијене репроматеријала, колико је неизвјесна била сјетва? И када смо коначно мислили да ћемо колико толико успјети да спасимо сезону, све је пало у воду - прича домаћин Александар Бандић.

Слично је и на другом крају града, у Лужанима.

- Имам у комаду 50 дунума. Пензије су слабе, имам три сина и велику фарму крава, а кукуруз нам је база када је храна у питању. Бојим се да ће се све ово касније одразити и на цијену основних животних намирница - рекао је он.

Повезани текст:

Аџић за “Глас”: У Романовцима као на ратишту, милионска штета на подручју Градишке

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана