Невесиње: Вишемилионским пројектима створени услови за квалитетнији живот

Срна
Foto: Arhiva

НЕВЕСИЊЕ – Вишемилионски пројекти који се реализују у Невесињу, од којих ће неки сутра бити отворени, створиће услове за квалитетнији живот становника, али и за развој општине и нове инвестиције, изјавио је Срни посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Илија Таминџија.

Таминџија је навео да ће на језеру Алаговац сутра бити отворен пречистач воде који ће омогућити питку воду из два извора и најстабилније водоснабдијевање у Републици Српској.

У тај пројекта је уложено око три милиона КМ, а заједно су га финасирали општина Невесиње, Влада Републике Српске и Европска инвестициона банка кредитним средствима. Влада Републике Српске уложила је око 1,1 милиона КМ, а Словенска агенција за међународну сарадњу 30.000 евра, јер је њихово предузеће радило пречистач.

Таминџија је напоменио да су у протеклих неколико година у Невесињу уз подршку влада Републике Српске и Србије, као и енергетских предузећа из Херцеговине, покренути историјски пројекти и уложен велики новац у обнову и изградњу инфраструктуре.

Он је подсјетио да је само у пројекте водоснабдијевања у Невесињу у посљедњих неколико година уложено више од десет милиона КМ. Проблем водоснабдијевања у Невесињу је први пут ријешен 2018. године када је, према ријечима Таминџије, изграђен водовод са изворишта Удбина вриједности око осам милиона КМ, а изградњу су финансирале "Хидроелектране на Требишњици" и Хидроелектрана "Дабар".

Он је истакао да су се тиме створили услови надоградње водоводне мреже на сеоским подручјима.

"Ове године ће у изградњу мреже на сеоским подручјима бити уложено око 500.000 КМ, а већ су припремљени водоводи према мјесној заједници Биоград, дијелу мјесних заједница Оџак, Зови до и Лукавац.

Очекујемо у овој години и реализацију пројекта у мјесној заједници Бијења. У свако село гдје има живота и потребе доћи ће вода", каже Таминџија. Он је навео да је средствима Владе Србије реконструисана зграда Дома културе у којој су смјештени Музичка школа, Галерија, Народна библиотека и Спомен-соба, као и вртић гдје се јавила потреба за проширењем, затим мала школа која је била поклон УНЕСКО-а, а реконструисан је и дио на старој згради Гимназије

. "То је највећа помоћ Владе Србије једној општини у новцу, а средства смо усмјерили у најбоље намјене, у стварању бољих услова за ученике", оцијенио је Таминџија. Он је рекао да ће највећа средства у историји Невесиња ове године бити уложена у инфраструктуру у приградским и сеоским подручјима, и то 500.000 за водоснабдијевање, те око 1,5 милиона у другу инфраструктуру.

"У наредном периоду морамо да дамо велики допринос у довођењу инвестиција и отварању нових радних мјеста. Имали смо најављено неколико инвестиција које су заустављене због глобалних проблема који су се одразили и на пословање домаћих привредника. Међутим, тражимо рјешења и нећемо стати", рекао је Таминџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 14 беба
Рођено 14 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана