Сабор окупио Југовиће са свих страна свијета

Г. С.
Foto: Г.С.

ПРЊАВОР - Да друштвене мреже могу у данашње вријеме послужити и у корисне и племените сврхе показује недавно одржани први сабор фамилије Југовић у Црквеној код Прњавора.

Све је почело када је Војин Југовић 2019. године дошао на идеју да искористи друштвене мреже и основао „Фејсбук” групу „Фамилија Југовић”. 

Након доста труда и залагања и уз помоћ брата Веселина успјели су да повежу скоро читаву лозу Југовића, а током времена и прикупе грађу која ће користити за израду породичног стабла и писање монографије ове породице. Као круна тих активности организован је сабор на који су се одазвали многобројни потомци ове породице.

Сабору су у добром расположењу присуствовали и многобројни живи потомци Пане и Ристане, по мушкој и женској линији и то баш на мјесту одакле су им коријени.

Било је то мјесто на којем се састало више генерација, дан када су се многи први пут упознали, али и када су се поново срели они који су се видјели након много година.

Пане и Ристана свили су своје породично гнијездо давне 1910. године и временом добили 15 дјеце - шест кћери и девет браће Југовића.

Од њих 15 данас је жива само Драгица, која је недавно прославила 88. рођендан у добром здрављу и која је присуствовала овом сабору.

Лоза Пане и Ристане заиста је разграната па је од 15 дјеце рођено 51 унуче, 89 праунучади, 104 чукунунучади и 23 бијеле пчеле - што су укупно 282 потомака изникла из те једне куће.

Одржани сабор доказ је да се историја, традиција уз помоћ модерне технологије и друштвених мрежа може претворити у саборавање, које ће трајати док год је потомака Југовића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана