Несташица вентолина за инхалације широм Српске

ГС
Несташица вентолина за инхалације широм Српске

БАЊАЛУКА, ИСТОЧНО САРАЈЕВО, ТРЕБИЊЕ - У апотекама широм Републике Српске скоро па немогуће је пронаћи раствор вентолин, који је потребан за инхалирање, а како истичу пацијенти који су се сусрели са овим проблемом, на полицама апотека се не може наћи ни замјена за њега.

Како је за "Независне новине" истакла Дајана М., мајка једногодишњег дјечака коме су прописане инхалације, поменути раствор нису успјели пронаћи у Бањалуци.

"Прописали су нам инхалацију вентолином, међутим, ни у једној апотеци, а обишли смо их много, нисмо успјели пронаћи вентолин. Рекли су нам да га не могу набавити, а и да немају његову замјену", рекла је она.

Како наводи, педијатри су упознати са недостатком овог раствора у апотекама, али је свакако прописују пацијентима.

"Заиста је нама родитељима овим отежана ситуација. Покушали смо тражити раствор и у оближњим градовима, међутим, ни у тим градовима нисмо пронашли вентолин", каже ова мајка за "Независне новине".

Све залихе вентолина распродате су одавно и у Бањалуци, а како су истакли из једне бањалучке апотеке, за њим влада несташица.

Вентолина нема ни у прњаворској апотеци, јер су све своје залихе продали, а како су истакли из ове апотеке, вентолина већ дуже вријеме нема ни у набавци.

"Чека се да прође контрола серије, која је обавезна када се увезе производ и док не прође та контрола серије од стране агенције, не смије се стављати у продају", рекли су они.

Вентолина нема ни апотека у Источном Сарајеву, са којом смо такође контактирали.

"Залихе које смо имали смо продали, а нове не можемо набавити", рекли су они.

Раствора вентолина нема ни у Требињу. Задње залихе су продали крајем прошле године и од тада влада несташица.

"Већи је проблем са раствором за инхалирање него са пумпицама", казали су из једне требињске апотеке.

С друге стране, из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ истакли су за "Независне новине" да им до сада носиоци дозвола нису пријавили несташицу.

"Увидом у службену евиденцију смо констатовали да је лијек са активном супстанцом салбутамол у облику раствора за распршивање јачине 5 мг/1 мл, заштићеног назива вентолин, добио позитиван налаз о контроли квалитета дана 27. априла 2023. године, а лијек заштићеног назива спалмотил дана 31. марта 2023. године. Након тога се увозници нису обраћали захтјевом за контролу сваке увезене серије, а носиоци дозвола нису пријавили несташицу", навели су из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Како су рекли, по добијању нашег упита, ступили су у контакт са носиоцима дозвола, од којих очекују више информација о несташици ових лијекова, као и разлозима и очекиваном поновном појављивању лијекова на тржишту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана