Несташица плодова диже цијену зимнице

Данијела Бајић
Несташица плодова диже цијену зимнице

БАЊАЛУКА - Прерађивачи воћа и поврћа у Републици Српској сезону полако приводе крају, а да би напунили тегле плодовима, ове године су, како кажу, морали да посегну и за јабукама, паприкама и другим културама из региона, јер је суша опустошила воћњаке и њиве домаћих произвођача.

С обзиром на то да су екстремно високе температуре овог љета умањиле род и квалитет поврћа и воћа, прерађивачи су сировину за сокове, мармеладе и салате увозили махом из Србије и Сјеверне Македоније како би трговачким ланцима на вријеме испоручили квалитетне производе.

Директор Прехрамбене индустрије “Сава Семберија” из Бијељине Стево Филиповић истакао је за “Глас Српске” да је ова година једна од тежих за прерађиваче јер је суша десетковала род воћа и поврћа. 

- Настојали смо да што више воћа и поврћа за прераду откупимо од домаћих произвођача, од Подградаца, преко Лијевча поља, Посавине, Подриња до Семберије - казао је Филиповић.

Додао је да је без обзира на све изазове најважније да нису прекинули производњу и да сезону полако приводе крају.

- Успјели смо да, на сву срећу, задржимо дугогодишње партнере из Њемачке, Швајцарске, Шведске, Канаде, Дубаија и многих других земаља свијета, гдје извеземо 85 одсто својих производа - рекао је Филиповић додајући да би се поменути проблеми могли одразити и на поскупљење готових производа за неких 20 одсто.

Према ријечима руководиоца комерцијале за домаћа тржишта у предузећу “Спектар дринк” Небојше Јефтића, главобољу тренутно задаје купус који је подбацио ове године, због чега ће испорука каснити.

- Сада када нам је купус најпотребнији, јер ускоро почиње сезона слава, готово да га нема. Веома лако се може десити да један период останемо без киселог купуса из разлога што наши кооперанти, а ни тржишта, нису могли да обезбиједе сировину квалитета какав је нама потребан - истакао је Јефтић.

Што се тиче воћа, ово предузеће је добар дио, нагласио је он, успјело да откупи на домаћем тржишту, док су по одређене прерађевине, концентрате и каше морали да иду у земље из окружења, гдје су оне прилично скупље, што ће се на крају одразити на цијене финалних производа.

- Јабуке су драстично поскупјеле јер је у Пољској, која је кључни фактор у формирањи цијена, дошло до неких поремећаја. Код осталог воћа не би требало да буде већих промјена. Надамо се да ћемо успјети да обезбиједимо довољне количине свих сировина - казао је Јефтић додајући да ове јесени размишљају и о новом производу.

С друге стране, у компанији за производњу воћа и поврћа “Витаминка” кажу да је, узимајући у обзир претходне четири године које су биле веома тешке, ова сезона знатно боља.

- Без обзира на сушу која је оставила велике посљедице, за ову годину, у односу на претходне, можемо рећи да је солидна. Од домаћих пољопривредника смо, за разлику од раније, откупили више краставаца, док смо сву паприку увезли - казали су у овој компанији, која је још прошле године кориговала цијене.

Шипурак

Небојша Јефтић је казао да је цијена шипурка прилично скочила и све је теже доћи до те битне сировине.

-  Мармелада од шипурка је једна од најквалитетнијих. Међутим, нема више ко да прикупља те шумске плодове, због чега је све теже и скупље доћи до те сировине - казао је Јефтић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана