Нешић: Забрана Симићу најбруталније гушење медијских слобода и слободе говора

ГС
Нешић: Забрана Симићу најбруталније гушење медијских слобода и слободе говора

БАЊАЛУКА - Предсједник ДНС-а Ненад Нешић најоштрије је осудио потез Хрватске да у земљу забрани улазак предсједнику Удружења новинара Републике Српске Данијелу Симићу због његовог извјештавања из Донбаса.

- Сан сваког врхунског новинара, ратног репортера јесте да извјештава са ратишта. Чисто сумњам да ће Хрватска забранити улазак и новинарима CNN-a и осталих свјетских медијских кућа који су извјештавали из Украјине. Очито је ријеч о најбруталнијем гушењу медијских слобода и слободе говора - оцијенио је Нешић.

Он је запитао „да ли су ово европске вриједности чије се поштовање од нас тражи“.

- Је ли ли цензура мишљења и изражавања европски стандард коме тежимо и чије поштовање од нас траже? Ако је то стандард онда се ми требамо потрудити да забранимо улазак свим новинарима медијских кућа у Хрватској који глорификују Олују, то најмасовније етничко чишћење након Другог свјетског рата! - каже Нешић, преноси РТРС.

Изразио је и жаљење што је изостала реакција новинарских удружења у БиХ.

- Не требају они бранити Данијела Симића, али требају бранити право на став и слободу извјештавања. Данијел Симић је био довољно храбар да ризикује свој живот и оде на мјесто ратних сукоба и њему не треба заштита од било кога. Оно што се мора бранити јесу основна људска права и слободе као демократске и цивилизацијске вриједности - поручио је Нешић.

Новинар Данијел Симић задржан је јуче на граничном прелазу Батровци, са хрватске стране, гдје је чекао три сата без икаквог образложења, затим је приведен на информативни разговор, а потом му је уручено рјешење о одбијању уласка у земљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана