Нешић: За четири године уништено више од 25.000 комада лаког оружја

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је данас у Сарајеву да је у сарадњи свих полицијских агенција у БиХ од 2018. до 2022. године прикупљено и уништено више од 25.000 комада и дијелова малог оружја и лаког наоружања, што представља значајно повећање у односу на ранији период.

Он је навео да је БиХ на Лондонском самиту изразила јасну политичку опредијељеност за јачање контроле малог оружја и лаког наоружања у југоисточној Европи.

"Дали смо пуну подршку усвајању и спровођењу документа Мапа пута за одрживо рјешење за сузбијање недозвољеног посједовања, злоупотребе и трговине малим и лаким оружјем и припадајућом муницијом", рекао је Нешић новинарима у паузи дводневне девете регионалне конференције посвећене спровођењу мапе пута за борбу против нелегалне трговине оружјем на западном Балкану.

Он је додао да је циљ овог скупа међусобно информисање актера о протеклим активностима на имплементацији мапе пута, као и координација будућих заједничких активности.

Нешић је навео да су надлежни органи у БиХ у протеклом периоду уложили значајне напоре како би у области контроле малог оружја и лаког наоружања постигли одржива рјешења.

"Евидентно је да у овом тренутку, осим мигрантске кризе, кријумчарење оружја представља један од највећих проблема, са којим се морамо и даље бавити у смислу проналажења најбољих рјешења за његово смањење", рекао је Нешић.

Он је истакао да велико упозорење представљају посљедњи инциденти који су се десили злоупотребом ватреног оружја у БиХ и Србији.

Нешић је представио неке од најзначајнијих резултата које је ресорно министарство постигло у сарадњи са међународним партнерима, али и земљама у региону.

Он је навео да континуирано раде на усклађивању свих 12 закона о оружју са Европском директивом о оружју, те да су сви наведени закони дјелимично услађени са том директивом.

"Унаприједили смо безбједност складишних капацитета полицијских агенција у БиХ и побољшали инфраструктурне услове на укупно 17 локација, уз сарадњу свих полицијских агенција у БиХ укупно је у периоду од 2018-2022. године прикупљено и уништено око 25.000 комада и дијелова малог оружја и лаког наоружања, што представља значајно повећање у односу на ранији период", навео је Нешић.

Он је напоменуо да полицијске агенције у БиХ и даље спроводе кампање које имају за циљ да се од грађана прикупи оружје у незаконитом посједу, како би се смањили случајеви насиља и ширења оружја.

Нешић је истакао да су организацијом кампања подизања свијести грађана обухваћене основне и средње школе, а спроведена је и едукација ученика о опасностима у вези са злоупотребом малог оружја и лаког наоружања.

У оквиру кампање "Оружје не штити, оружје убија" обухваћено је укупно 18.300 ученика, из 130 школа широм БиХ.

"Јачали смо капацитете службеника Граничне полиције и Управе за индиректно опорезивање, али и других надлежних полицијских агенција у БиХ у борби против илегалне трговине оружјем. Донирана опрема и обука службеника Граничне полиције БиХ и других полицијских агенција ће додатно ојачати њихове капацитете. Резултати су већ видљиви јер се захваљујући едукацији и новој опреми проналази дрога и оружје кроз оперативни рад тих агенција", нагласио је Нешић.

Према његовим ријечима, ојачани су и капацитети К9 јединица, гдје је у сарадњи са међународним партнерима прихваћена донација од 11 возила за превоз службених паса К9 тимова, а планирана је и организација обука и тренинга у тим јединицама.

Он је додао да се активно ради и на успостављању фокалне тачке за ватрено оружје.

"У оквиру јачања форензичких капацитета у БиХ, потписан је споразум о донацији за успостављање система Еврофиндера, као и меморандум о имплементацији тог система, које су потписале Агенција за форензичка испитивања и вјештачења БиХ, МУП Републике Српске и федерална Управа полиције. Потписан је технички споразум између Министарства безбједности и МУП-а Француске о сарадњи у борби против илегалне трговине ватреним оружјем, муницијом и експлозивима", навео је Нешић.

Он је рекао да је рађено и на питањима рјешавања вишкова муниције у посједу Оружаних снага БиХ, као и обиљежавању малог оружја и лаког наоружања у посједу Оружаних снага БиХ.

Нешић је захвалио свим међународним партнерима на сарадњи и упутио честитке и захвалност представницима ЕУ, Њемачке, Француске, Холандије, Велике Британије, Норвешке, Шведске и другим државама чланицама ЕУ, на свесрдној подршци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана