Нешић: У протекле четири године уништено 25.000 комада оружја

Срна
Нешић: У протекле четири године уништено 25.000 комада оружја

БРИСЕЛ - Евидентно је да у овом тренутку, осим мигрантске кризе, кријумчарење оружја представља један од највећих безбједносних изазова, изјавио је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић на Министарској конференцији у Бриселу о сузбијању трговине ватреним оружјем у Југоисточној Европи.

На конференцији, којој су присуствовали и високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Жозеп Борељ и европски комесар за унутрашње послове Илва Јохансон, указано је да организовани криминал, а посебно кријумчарење оружја, представља глобалну безбједносну пријетњу која је у сталној експанзији.

Нешић је истакао да је БиХ на Лондонском самиту исказала јасну политичку опредијељеност за јачање контроле малог оружја и лаког наоружања у Југоисточној Европи, те указао да на континенту дијеле исте изазове и морају дијелити и заједничку будућност у ЕУ, саопштено је из ресорног министарства.

Он је подсјетио на досадашње активности које је БиХ спровела у овој области, посебно усклађивање закона о оружју, побољшању безбједности складишта, те да је у протекле четири године прикупљено и уништено 25.000 комада и дијелова оружја, што представља значајно повећање у односу на ранији период.

У саопштењу је наведено да је о опасностима злоупотребе оружја едуковано 18.300 ученика из 130 школа широм БиХ.

Нешић је рекао да су контрола и надзор границе веома значајно питање, гдје су у протеклом периоду ојачани капацитети полицијских агенција за спречавање илегалне трговине оружјем.

"Сматрамо да смо у протеклом периоду постигли доста добре резултате, али пред нама су нови изазови. Неопходно је пружити додатну подршку у областима које се односе на питања деактивације оружја, успостављања фокалне тачке за ватрено оружје, јачања капацитета и сарадње полицијских и правосудних тијела у рјешавању кривичних дјела злоупотребе ватреног оружја, као и јачању балистичких капацитета", рекао је Нешић.

Нешић, који предводи делегацију БиХ, данас је присуствовао и заједничком ручку са Јохансоновом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана