Нешић: Систем "Пронађи ме" потребан и БиХ

Срна
Нешић: Систем "Пронађи ме" потребан и БиХ

БЕОГРАД - Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић данас је у Београду, на позив министра унутрашњих послова Србије Братислава Гашића, присуствовао пуштању у рад система за хитно обавјештавање јавности у случају нестанка малољетног лица – "Пронађи ме".

 Нешић је истакао значај овог система, његову вишеструку корист за безбједност дјеце и истакао потребу за сличним системом у БиХ, саопштено је из Министарства безбједности. "Министарство је у ранијем периоду упознато са начином рада и функционисања система, озбиљно се анализира начин његове могуће имплементације уз уважавање надлежности полицијских агенција", рекао је Нешић.

Систем хитног обавјештавања јавности у случају нестанка малољетника већ постоји у неколико земаља свијета као "Амбер алерт", како би се убрзало рјешавање случајева нестале дјеце, у чему је сваки минут драгоцјен.

У случају активирања система о нестанку малољетника грађани се обавјештавају СМС поруком, прекидом телевизијског и радио преноса, објављивањем информације на екранима на аутопуту, аеродромима или аутобуским станицама.

Пуштању у рад система "Пронађи ме" присуствовао је и предсједник Србије Александар Вучић и амбасадор САД у Београду Кристофер Хил, чија влада је дала подршку увођењу овог система.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана