Нереални апетити продаваца некретнина у БиХ: За квадрат стана до 8.000 КМ

ГС
Нереални апетити продаваца некретнина у БиХ: За квадрат стана до 8.000 КМ

САРАЈЕВО - Иако се већ неколико мјесеци очекује пад цијена некретнина, на непредвидивом тржишту у БиХ такав тренд још ће се морати сачекати. У тренутној понуди цијене трособних и четворособних станова у центру Сарајева достижу и баснословних 500.000 до 800.000 КМ, јавља Аваз.

Стручњак за продају некретнина, банкарски и финансијски савјетник Дино Османбеговић потврђује процјене да је очекивано да цијене досегну максимум прије евентуалног пада.

Пуцање у ноге

- Хрватска народна банка је дала процјену на основу смањења броја трансакција да ће тржиште некретнина у Хрватској мало почети да „издувава”. Ми немамо јасну статистику, али оно што ја осјетим на тржишту је да су људи већ мало стали на лопту, а продавци и даље „надувавају” цијене - казао је Османбеговић.

Уз изузетке, прихваћене цијене квадратног метра стана у Сарајеву тренутно су око 4.000 до 4.500 КМ, а најаве да би оне могле бити и удвостручене Османбеговић сматра нереалнима.

- То би било пуцање у ноге. Имали смо тестирања од неких неразумних продаваца који су тражили 6.000 КМ/м2 у Храсном, за стари стан у небодеру, али су их сви исмијали и огадили им покушај. Сад су се те цијене спустиле на 4.000, што је и даље скупо, али, с обзиром на то да су у питању мањи станови, људи могу сакупити тај новац. Углавном, оно што је некад било 100.000 до 120.000 циљана сума за куповину стана, сад је 150.000 до 200.000 КМ, зависно од квадратуре - истакао је Османбеговић.

Интензивна градња

Упозорава да је инвестициони циклус заустављен, те да само Сарајеву недостаје од 500 до 1.000 станова годишње. Интензивнија изградња утицала би и на пад цијена. Сада имамо ситуацију да они који морају да ријеше своје стамбено питање немају средстава и муче се с кредитима, док, с друге стране, богатији купци инвестирањем у некретнине чувају вриједност властитог капитала.

На Западу цијене падају

Извјесно је да ће у неком периоду доћи до стагнације или чак пада цијена некретнина, јер то је циклус, истакао је Османбеговић.

- То се већ види на Западу, гдје цијене падају. Свако тржиште је засебно, али глобални трендови, због политика банака, раста каматних стопа, кредитирања, штедње, нервозе, преносе се и запљускују сваку државу, па и нас - закључио је Османбеговић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана